Депутатите разрешиха преговори за нов заем

Депутатите разрешиха преговори за нов заем | StandartNews.com

Парламентът разреши правителството да започне подготовката на взимането на нов външен заем в размер до 3 млрд. лв. Това е част от новия дълг до 4,5 млрд. лв., който ще бъде поет до края на годината. С него ще се покрие недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, ще се покрие нарасналият дефицит в бюджета, като ще остане и сума за осигуряване на ликвидна подкрепа на банките при необходимост. Против решението бяха само БСП и "Атака", а ДПС гласува "въздържал се".

Така Министерството на финансите ще може да започне разговори с банки за заема. Ресорният министър Владислав Горанов посочи, че ще бъдат търсени оферти от 19 от най-големите европейски и световни банки, сред които HSBC, Citibank и Deutsche bank.

Той потвърди, че вече са водени предварителни разговори с някои от тях. И вече са изпратени запитвания за ценови предложения. Догодина е възможно Фондът за гарантиране на влоговете да върне предоставения му от хазната заем, като той самият пусне дълг, гарантиран от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай