Дъждовете отложиха жътвата на ечемика

Дъждовете отложиха жътвата на ечемика | StandartNews.com

Новата реколта зърно не предвещава поскъпване на хляба

Монтана. Дъждовете през тази седмица отложиха жътвата на първите узрели площи с ечемик в Монтанско. Тя ще започне следващата седмица, съобщи Борис Ангелов от стоковата борса в града, където очакват сделки за първите количества от новата реколта. До момента няма сключена сделка, но фирми си договарят с производители за купуване на зърно. Цената му върви от 280 – 290 – 300 лв. за тон. По този начин зърно си осигуряват мелници и фирми, които имат сключени договори за износ.

Според брокера, цената на пшеницата от новата реколта ще започне от 300 лв. за тон. Пада цената и на международните борси. Причината е в големите добиви и запазващата се себестойност от 120 – 130 лв. за тон.

Производителите очакват по 500 – 600 кг от дка. Посевите досега са запазени от полягания и болести, което ще направи добива по-качествен.

В момента на борсата пада и цената на царевицата. Фуражното зърно от старата реколта се търгува под 300 лв. за тон. То все по-често се замества като компонент на фуражите с ечемик и соев шрот.

При очакваната по-добра и качествена реколта няма основания за поскъпване на хляба, допълни Борис Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай