Дават заеми с 600 млн. лв. от програмата за регионите

Дават заеми с 600 млн. лв. от програмата за регионите | StandartNews.com

20% от бюджета на новата ОП "Региони в растеж" ще се дават не безвъзмездно, а като нисколихвени кредити на фирми, общини и институции. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова в Пловдив, която откри Петнадесетия комитет за наблюдение на ОПРР. Една пета от общо 3,1 млрд. лв., които се очаква страната ни да получи по ОПРР до 2020 г., или 600 млн. лв., са предвидени за финансов инженеринг.

Според новите изисквания на Брюксел тези средства ще се отпускат единствено за проекти, които носят възвръщаемост, обясни Павлова. Именно с нисколихвени кредити през новия програмен период ще се финансира изграждането и рекламата на туристически атракции, обясни и зам. регионалният министър Деница Николова. Според правилата на Брюксел кредитите за инвестиционните проекти могат да се отпускат за срок до 23 години. За колко време ще се възвърнат средствата обаче зависи и от спецификите на проекта. Практиката показва, че обичайно кредитите са за 10-15 години. Средствата ще се отпускат от специален фонд и след като се изплатят обратно, ще се отпускат като нови нисколихвени заеми, обясни принципа Николова. Така частни компании, общини и институции ще могат да кандидатстват за нисколихвени кредити от ОП "Региони в растеж", освен за туристически атракции и за строителство на паркинги, спортна, културна, здравна и социална инфраструктура като например домове за възрастни хора.

По новата оперативна програма отново ще се финансират проекти на 67-те най-големи града, като обаче сумите ще се отпускат по различни правила за най-големите 39 и за останалите по-малки, които ще се финансират, защото се намират в региони с трайни икономически и социални проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай