Дават отсрочка за ВМЗ-Сопот

Избраха консултант за приватизацията на Българската фондова борса

Дават отсрочка за ВМЗ-Сопот      | StandartNews.com

София. Продажбата на военния завод ВМЗ-Сопот ще бъде отложена по искане на единствения потенциален купувач, който успя да премине през ситото на приватизационните изисквания - родната фирма "Емко" ЕООД. От около десетина дни кандидат-купувачът е в процес на правно и финансово проучване на ВМЗ-Сопот, което според заложените срокове трябва да приключи до 12 декември.

Този срок обаче няма да бъде достатъчен на "Емко" да изготви пълната си оценка на военния завод, поради което е поискал отсрочка от Агенцията за приватизация (АПСК) до 12 януари 2013 година. "Инвеститорът има изключително желание да купи ВМЗ-Сопот. Още тази седмица Надзорният съвет на АПСК ще разгледа искането за отсрочка и ще гласува дали тя да бъде дадена или не", обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов.

По думите му това, че се допускат отсрочки, не дава никаква правна основа за обжалване на цялата процедура по продажбата на ВМЗ-Сопот. Така при гласувана отсрочка от НС на АПСК "Емко" ще има време до 12 януари да завърши проучването ("дю дилиджънс") на финансовото и правното състояние на ВМЗ-Сопот. След това инвеститорът ще има около две седмици за подаване на обвързваща оферта. Именно оценката, извършена от кандидат-купувача, ще определи решението му дали да подава оферта или не и на каква цена да бъде тя.

Същевременно АПСК е избрала консултант, който да изготви оценка на Българската фондова борса, която също ще бъде продадена. Консултантът има 30 дни срок за приключване на работата си, каза Караниколов. По думите му скоро ще стане ясна и съдбата на спряганата за продажба агенция "Дипломатически имоти в страната". Засега е ясно, че приватизационната процедура ще бъде под формата на конкурс. Запитан за интерес към обявеното за продажба "БДЖ-Товарни превози", Караниколов отговори: "Няма интерес, докато никой не купи документация за участие в процедурата. Засега няма закупена документация."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай