Даваме нивите си на образовани чужденци

Даваме нивите си на образовани чужденци | StandartNews.com

София. Българската земя става напълно достъпна за европейците. Всеки гражданин на държава членка на общността може да дойде и да си купи нива без никакви допълнителни усложнения. Това е договорено от страната ни още при присъединяването към Евросъюза. Освен гражданите на общността земя у нас може да купуват и поданици на трети държави, с които страната ни е сключила двустранно споразумение. Такива са например Турция и Сирия, коментират земеделци.

В момента се обмисля въвеждане на по-строги изисквания към хората, които евентуално биха купили земя у нас. Някои от предложенията са чужденците, които искат българска нива, да докажат, че имат нужното образование, за да я обработват. Друг обсъждан вариант е да са били арендатори у нас в продължение на две или три години. Към всички ще се прилага изискване за грижливо стопанисване на земите.

Тези промени обаче ще се представят за обществено обсъждане в някой от следващите месеци на годината. Дотогава за всички чужденци, купуващи земеделска земя у нас, ще се прилагат същите правила, както и към българските купувачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай