Дацов: Магазините ще бъдат основен канал за обмяна на левове

Инфлацията ще доведе до връщане и повишаване на лихвените проценти, каза финансистът

Дацов: Магазините ще бъдат основен канал за обмяна на левове | StandartNews.com

"Ако плащате в кеш в магазина и имате левове, ще можете да ги използвате, а съответно ще ви връщат евро. Де факто магазините ще бъдат един от големите канали за обмяната на валутата, защото те, като депозират кеша в банката, там директно ще го сменят с евро, и сметката на магазина ще бъде задължавана и ще работи в евро". Това коментира финансистът Любомир Дацов в интервю за Монитор.

Миналата седмица бе обявено, че е готов екшън планът за въвеждане на еврото у нас. Това ще стане от 1 януари 2024 г., като в продължение на един месец - до 31 януари, и еврото и левът ще се използват едновременно за разплащане.

Дацов обясни какво е да се въведе еврото без преход:

"Безпреходен период е, когато в момента на оповестяване започва да се прилага еврото. С преходен период е, когато, ако го разтегнеш до 1 година, знаеш, че си въвел еврото, но то не е платежен инструмент и евентуално, след определен период, започва постепенно да навлиза. Ние имаме оповестяване на въвеждането на еврото, което автоматично започва да действа като платежен инструмент от първия ден на влизане в сила. Няма риск потребителите да се объркват", каза финансистът.  Той обясни и кои ще са другите канали за обмяна на валута:

"На всяко място, в което се плаща в кеш, това ще се случва, основно в магазините. Автоматично ще стане превалутирането на депозитите и банковите сметки. Това ще стане много бързо, понеже парите, които имате да получавате, ще ги получавате и ще можете да ги теглите и оперирате в евро.

Тежестта ще падне върху банките, защото те ще трябва да осигурят софтуер, версиите, в които работят, така че да могат да оперират и в лева, и в евро. Сметките ще бъдат ясно осчетоводени по курс 1.95583. Огромна работа е, но само по себе си не е сложно, а просто упражнение от техническа гледна точка", каза Дацов.

Според него като всяко едно друго нещо в живота, и това решение си има плюсове и минуси, но в основата си е политическо.  "Първо, ние сме влезли в Европейския съюз и част от договора, който сме подписали за влизането в тази общност е, че единната й валута е еврото. Изключение е, че трябва да се подготвиш, за да влезеш и да вкараш тази валута. Има рискове и възражения, как се променят икономиките, какви тенденции се създават, ако щете, политическото разпределение на силите в този съюз, доминацията на големите държави, които оказват въздействие по някакъв начин върху политиката на Европейската централна банка. А това, че много държави задлъжняват с високи дългове и с политиката на количествени улеснения, може да създаде проблеми. Но това са и рискове, които се оценяват. Преди всичко е политическо решение e да създадеш и да внедриш набор от инструменти, които да минимизират рисковете, които съществуват. ЕС е съюз на страни, базиран на политически решения и интереси", обясни Дацов.

"2024 г. е индикативна дата. Това е обвързано с изпълняване не само на политическите критерии, които са в основата, но преди всичко обвързано с много структурни реформи, които държавата ни трябва да извърши, за да оправдае икономическите предизвикателства. Светът напоследък доста се забърза. Ако ние продължаваме да бъдем охлюв, костенурка или всяко едно олицетворение на бавно реагиращи хора и държава, целите на ЕС, който въпреки че на фона на Азия, Америка е бавен и бавноразвиващ се, то спрямо нас той е доста по-динамичен. Така че имаме огромното предизвикателство да се нагаждаме към една относителна бързо изменяща се обстановка и по-голяма динамика от тази, която се случва при нас. Това са предизвикателствата – дали ще успеем да отговорим на тези изисквания", допълни той.

На въпрос дали въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите, Дацов отговори:

"Много хора искат да чуят „да“. Това е истина при равни други условия, защото има много условности. В момента едно от големите предизвикателства е, че ние отново влязохме в цикъл на инфлация. Много държави се дърпат да го признаят. Но това, което се случва последната една година, ясно говори, че светът, не само България, влиза в съществено повишение на цените.

Инфлацията ще доведе до връщане и повишаване на лихвените проценти. Това не е заради самото евро, а просто защото икономическата тенденция в следващите периоди ще е такава. Това трябва да се обяснява на хората. Естествено, след като отпадне един риск, това, което се нарича в икономиката „рискова премия“, търговският и валутният риск намалява и изчезва. Ясно е, че при равни други условия цената ще бъде по-ниска, защото лихвата, в крайна сметка, е цената на кредита, на парите. Но това е при равни други условия, а икономиката е променлива и в момента се промени посоката на нещата, има други тенденции".

"Само по себе си еврото нищо не променя в голямата си част, а и не осъзнаваме, че всъщност ние сме въвели еврото много отдавна. Още от времето, когато вързахме валутния курс с германската марка, и след това вече, когато германската марка стана евро. Всъщност оттогава България в голямата си част е част от еврозоната и повечето плюсове и минуси са налични.

Еврото не може да определи доходи на някого, то не е ценово изменение. Причини за изменение на цените не могат да бъдат от факта, че ще бъде заменено плащането от лев в евро. Това няма как да промени нещата, зад цените седи икономическа природа. Ако има някаква причина нещо да се променя, било в заплати, в цени или друго изражение, то ще е не защото сме въвели еврото, а защото в икономиката се случва нещо – започнали сме да работим повече, да произвеждаме по-качествено, политическите решения са по-качествени, което води до друго място и изгода на държавата, банковата ни система функционира по-рационално. Това не опира до замяната на една банкнота с друга. Добре е хората да мислят, когато правят такива разсъждения, защото това е естествено. Трябва да можеш да си обясняваш дори малко по-сложните неща. В случая това, че много хора вярват на измислици, е голям провал на образователната система не само в България", заключи Дацов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай