Държавни фирми избират банки

РВД търси трезор за депозит от 5 млн. евро, а "Агроводинвест" - за изплащане на заплати

Държавни фирми избират банки | StandartNews.com

Държавни предприятия стартират процедури за избор на обслужващи банки. ДП "Ръководство на въздушното движение" обявява процедура за избор на трезор, в който да депозира 5 млн. евро за срок от 12 месеца. Едно от изискванията на РВД към кандидатите е за откриване, поддържане и закриване на депозита да не се събират никакви такси и комисиони. Критерият за оценка на кандидатите е "икономически най-изгодна оферта".

Държавни предприятия към Министерството на земеделието също набират предложения къде да държат средствата си и кой да оперира с парите за заплати. Консултантското дружество "Агроводинвест" търси банка, която да поеме обслужването на разплащателни сметки, междубанкови преводи, преводи на заплатите на служителите, както и да съхранява депозити на компанията. Оферти се подават до 30 ноември. Ако се появят по-малко от петима кандидати, ще се публикува повторна обява за набиране на оферти, след което ще се избере икономически най-изгодната. Същите са и условията в поканите за банково обслужване, отправени от предприятията "Рибни ресурси" и "Врана", които са на подчинение на агроведомството. 40% от оценката при избора на банка за първото предприятие ще се дава за условията за интернет банкиране. Изгодните лихви по сметките ще носят най-много точки на трезорите, които искат да обслужват "Врана".

Държавните фирми бяха задължени от кабинета да провеждат процедури за избор на банки, в които да държат парите си. Нетната експозиция на предприятията към една банка не може да надвишава 25% от общия размер на средствата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай