Данъкът върху старите коли ще скочи с 10-30 лева

Нашата цел не е да натоварим гражданите с още данъци, просто влагаме една екологична компонента, казва депутат от ГЕРБ...

Данъкът върху старите коли ще скочи с 10-30 лева | StandartNews.com

Данъците върху старите автомобили няма да се повишат с фрапантни стойности, заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов в предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия.

„Те ще се повишат в рамките на 10 до 30 лева, но не повече. Защо трябва да бъдат изплащани от мощните автомобили, от джиповете, 6,50 лева годишен данък до момента? Те не искат това да се случи. Те искат да защитят своите олигарси поради това, че ние налагаме данъци, които са съотносими към мощността на автомобилите. Нашата цел не е да натоварим гражданите с още данъци, просто влагаме една екологична компонента, която ще влияе върху данъка”, обясни той.

Иванов коментира и решението на Народното събрание без винетка да не може да се напуска страната и да не може да се мине Годишен технически преглед: „Когато имаме определени  такси, те трябва да се плащат от всички. Когато наистина има дължими такси към Агенция „Пътна инфраструктура” и  не сте си заплатили за ползване на платената пътна мрежа, тогава ще се търпи санкция и няма да може да се минава Годишен технически преглед. Второто е, че чуждестранните автомобили, които транзитно минават през България, няма да могат да напускат страната, докато не си платят дължимата такса, не се увеличават към днешна дата електронните винетки. Те са продължение на винетките. Цените остават същите, но до 3,5 тона. Над 3,5 тона още не знаем каква ще бъде сумата. Очакваме доклад на Световната банка. След като го получим, ще знае в какви рамки ще се движат таксите”.

Предвидената глоба за незаплатена винетка на автомобил до 3,5 тона е 300 лева. „Тези глоби са завишени в новите закони, които предстои да приеме Народното събрание”, съобщи още той.

Иванов обясни, че скоро ще бъдат осигурени и устройствата за плащане на глобите чрез ПОС терминал на полицията. „Сроковете още не сме ги дискутирали. Надграждане една наша идея за това да има ПОС терминали първо в районните управления, защото следваме някаква етапност. Първо се слагат в районните управления, след това в автомобилите. Предполагам, че няма да бъде много дълго времето, защото това са технически устройства, които съществуват на пазара и въпрос на коя банка е ще осъществи тази дейност”.

Депутатът от ГЕРБ одобрява предложението за таван от 5000 лева за непреките наследници на загиналите при катастрофи. „Досега те не са били обезщетявани. Мисля, че това е добре, защото иначе щяхме да говорим за много голямо увеличение на застраховката „Гражданска отговорност”.”

По повод на назначената от главния прокурор проверка на финансовия министър Владислав Горанов. "Няма нищо лошо прокуратурата да проверява и г-н Горанов не се притеснява от тях".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай