Данъците с код в пощата

Офисите на НАП работят без обедна почивка

Данъците с код в пощата | StandartNews.com

София. Най-лесният начин за деклариране на данъците върху доходите от изминалата 2013 г. е с баркод в пощата. Така обявяването на доходите ще отнеме най-малко време и ще има най-малък риск от грешки при попълване на декларациите. А най-бързият начин за плащане на данъка е по интернет. Декларация за облагане на доходите с баркод е качена на сайта на Националната агенция за приходите (НАП) www.nap.bg. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни "офлайн". При попълването на тази декларация се генерира баркод, който може да се разчете за секунди от системите на НАП. Така информацията от декларацията се изтегля без човешка намеса. Подаването на декларация с баркод гарантира, че няма да се допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Освен това, ако човек има да получава пари от хазната, те ще му бъдат възстановени по-бързо, тъй като декларацията ще се обработи по-бързо от НАП.

След попълване на декларацията има още две стъпки - подаване на формуляра и плащане на дължимия данък. Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т. нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите, ще работят дотогава, докато има клиенти в салона за обслужване. Ако офисът на НАП по постоянен адрес не е на съседната пряка от дома ви, най-лесният начин за подаване на декларациите е в пощите. Това може да стане с изпращане на декларацията като препоръчано писмо до офиса на НАП по постоянния ви адрес. Освен това в 400 пощенски станции в страната декларациите директно се приемат, като веднага се издава входящ номер.

Самото плащане на данъците и осигуровките става по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет. В повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, като плащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно. Но най-бързият и лесен начин за плащане на налозите е, ако имате електронно банкиране. Така парите може да се преведат, без да излизате от дома или офиса си. За плащане на налозите може да се използва и сайтът на НАП. В този случай е необходимо да имате само дебитна банкова карта и да се регистрирате.

Декларациите за облагане на доходите от 2013 г. се подават до 30 април, като дължимите налози се внасят в същия срок. Ако подадете декларацията и платите налога до 10 февруари, ползвате 5% отстъпка от данъка за довнасяне.
С подаване на данъчната декларация се ползват и редица данъчни облекчения. И тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва облекчението за млади семейства с ипотечен заем. Това са документ от банката, отпуснала кредита, за направените лихвени плащания през 2013 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението (но тя е част от самата годишна декларация). Данъчното облекчение за млади семейства се ползва, като годишните облагаеми доходи се намалят с направените през 2013 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечен кредит. В данъчните декларации трябва да се обявяват и по-големите взети и отпуснати заеми на 

Обявяват се дадени и получени заеми (без тези от банки)

1. Получени през 2013 г. парични заеми (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2013 г. част от тях са непогасени.

2. Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2008 до 2013 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.

3. Предоставени парични заеми през 2013 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2013 г. част от тях са непогасени.

4. Непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2008 до 2013 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.

Лекари избират пенсия или здраве

Нотариусите, лекарите и стоматолозите с частни кабинети могат да избират кои задължения към държавния бюджет да погасят с предимство. Самоосигуряващите се граждани могат да посочат, че плащат определени задължения за осигуровки или здравни вноски, независимо от това, че имат по-стари данъчни задължения. За да бъде отнесено едно плащане за осигуровки или здравни вноски, самоосигуряващите се лица задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП. Такова заявление трябва да се подаде преди всяко плащане. Това се налага, тъй като от началото на 2013 г. действа единна сметка за плащане на данъци и осигуровки. И при плащане към хазната се покрива първо най-старото задължение. Самоосигуряващите се имат право да заявят, че плащат първо осигуровките си, за да не губят осигурителни и здравни права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай