Данъчни с акция "касова бележка"

Набелязаха 5000 търговци, чиито обороти са подозрително малко

Данъчни с акция "касова бележка" | StandartNews.com

София. Данъчните стартират акция "касова бележка". От началото на ноември стартират проверки за издаване на касови бележки от търговци на дребно в цялата страна, обявиха от Националната агенция за приходи. На база на анализите на данните, които се подават в реално време от касовите апарати до НАП, вече са определени 5000 обекта в цялата страна, които ще бъдат посетени от данъчни през следващите няколко седмици. 1000 от тези обекти са в София.

Те са избрани за проверка, тъй като оборотите им значително се различават от данните за продажбите, които подават останалите търговци от същия бранш и същото населено място. С проверките на данъчните ще се установи дали търговците дават касови бележки и на какво се дължат разликите в обявените обороти. Годишно от НАП правят близо 35 хил. проверки за издаване на касови бележки. Откакто касовите апарати подават в реално време данни до НАП за оборотите, данъчните имат двойно по-голям успех при хващане на некоректните търговци.

Заедно с проверките на касовите апарати инспекторите ще следят и дали се плащат осигуровки, дали търговците имат трудови договори и дали подават осигурителни декларации в НАП. Проверките вчера започнаха в София, като за няколко часа бяха проверени 42 обекта. Неиздаване на касови бележки е констатирано в 30% от случаите. Глобата за гражданин, който не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай