Данъчни измами изяждат по 1 млрд. от бюджета

Данъчни измами изяждат по 1 млрд. от бюджета | StandartNews.com

София. По около 1 млрд. лв. годишно губи българската хазна от данъчни измами, обяви заместник финансовият министър Людмила Петкова. Между 200 и 300 млн. лв. от тях са от източване на ДДС.

Финансовото министерство готви нов пакет от мерки за борба с данъчните измами, които ще бъдат изпълнени и внедрени в законодателството на няколко стъпки следващите месеци.

От 1 октомври влиза в сила изцяло нов механизъм за обратно начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури. Само от тази мярка се очаква на година от хазната да спрат да се точат нелегално между 250 и 300 милиона лева.

След въвеждането на механизма Министерството на финансите ще направи проверки за приложението му, заедно с Националната агенция за приходите и Националната служба по зърното. Все още няма предварителни данни за броя на производителите, които ще засяга тази мярка, и за стойността на измамите, които могат да се предотвратят.

Механизмът е заимстван от Румъния и Полша, които са го въвели още през 2010 г. след допитвания с Европейската комисия.

„Напоследък коментираме само данъчните измами с ДДС и акцизи, а не се коментира какви са измамите в подоходното облагане и корпоративния данък и съответно от доходите ни физическите лица. Съответно там се ползват други схеми и способи, за които също се предвиждат ефективни и адекватни мерки за да се противодейства," коментира зам.-министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай