Чуждите инвестиции се свиха наполовина

Най-големите парични потоци са от Люксембург, Нидерландия и Германия, а капитали изтичат към Швейцария и Чехия

Чуждите инвестиции се свиха наполовина | StandartNews.com

Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции за периода от началото на годината до юли са в размер на 630,4 млн. евро, показват данните на БНБ. Те намаляват с близо 50% спрямо същия период на миналата година, когато инвестициите от чужди страни в България са били 1,108 млрд. евро. 

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 15,5 млн. евро за периода от януари до юли. За седемте месеца на миналата година дяловият капитал беше  в размер на 171,5 млн. евро.

От централната банка изчисляват, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 2,7 млн. евро при отрицателен нетен поток от 1,1 млн. евро за януари-юли 2020 г.

Най-големите нетни положителни потоци преки инвестиции в страната за седем месеца са от Люксембург (457,9 млн. евро), Нидерландия (253,8 млн. евро) и Германия (120,4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Чехия (238,5 млн. евро) и Швейцария (160,6 млн. евро). 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай