Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години

Слагат мораториум върху парцели в пограничните райони

Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години | StandartNews.com

София. Чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас, само ако декларират, че ще я използват за селско стопанство за период от поне три години. Предложението е един от обсъжданите варианти за ограничаване на вероятността за спекулации на чужди граждани с родните ниви след изтичане на 31 декември 2013 г. на мораториума за покупка на българска земя от граждани на ЕС. Това съобщи шефът на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, цитирана от agronovinite.bg.

Ще се търсят и други начини за ограничаване масовото изкупуване на ниви като забрана за продажба на чужденци на парцели в пограничните райони. Опитът на Словения, Литва, Унгария и Швейцария ще е водещ при разработване на новите правила. Според Бъчварова те трябва да започнат да действат от 1 януари 2014 г. Засега обаче в земеделското министерство не е сформиран екип, който да работи по промени в законите, регулиращи поземлените отношения. Вероятно новите текстове ще бъдат внесени от червени депутати, разказаха запознати.

От 1 януари 2014 г. всеки жител на Европейския съюз ще може да купува свободно земя у нас по силата на предприсъединителния договор между България и общността. В момента, за да купят земя у нас, чужденците трябва да регистрират фирма в страната. Отварянето на пазара за българска земя обаче предизвика серия от протести и от земеделското министерство отправиха питане към Еврокомисията дали може да се удължи мораториумът. Отговорът се очаква до края на следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай