Бургаската топлофикация с близо 11 млн. лв недовзет приход заради скока в цените на газа и емисиите

От "Топлофикация Бургас" посочиха, че получените компенсации не могат да покрият разликата в цените

Бургаската топлофикация с близо 11 млн. лв недовзет приход заради скока в цените на газа и емисиите | StandartNews.com

Заради безпрецедентното повишение на цената на природния газ и въглеродните емисии спрямо заложените в действащите цени на парно и топла вода, към момента "Топлофикация Бургас" има недовзет приход в размер на над 11 млн лв. Това съобщиха от дружеството. От предприятието обясниха, че според направените прогнозни изчисления до м. юни 2022 г. натрупаните загуби заради разликата в цената, на която купуват газ и утвърдената цена за топлинна енергия, могат да достигнат до 16 милиона лева.

"Поради рязкото повишение на цената на газа и въглеродните емисии без промяна в цената на услугите, сме поставени пред сериозен финансов колапс. Цените, които са утвърдени на 1 юли  отдавна не отговарят на реалната ситуация. Само за последната година цената на "синьото гориво" се повиши около три пъти.  За нас е ясно, че КЕВР нямаше как да прогнозира военния конфликт в Украйна и кризата на енергийния пазар в Европа, но реалната ситуация е такава - де факто в момента ние купуваме много скъп газ, а осигуряваме отопление на "твърдата" цена от лятото на 2021 г." обясниха от дружеството.

От "Топлофикация Бургас" посочиха, че получените компенсации не могат да покрият разликата в цените, довели до недовзетия приход, остойностяващ се в милиони. В тази кризисна ситуация трябва да се потърсят най-добрите решения за оптимизация дори и за най-належащите ни разходи." споделиха от дружеството.

От предприятието  заявиха, че вече са подали заявлениния за цената на топлоенергията през следващия регулаторен период. "Нашите разчети са на база прогнозната цена на "синьото гориво" към момента на входиране на документите. Посочили сме какви разходи залагаме за инвестиции, извършване на подобрения по топлопреносната мрежа и мощностите на централата." уточниха от предприятието.

„На лице е постоянно повишаване на цената на природния газ в Европа и квотите за въглеродни емисии, което ще доведе до увеличение и на цената за топлинната енергия през следващия отоплителен сезон. Надяваме се, че КЕВР както винаги ще намери баланса между защита на социалния интерес и гарантира финансовата стабилност на топлофикационните дружества.“ обобщиха от „Топлофикация Бургас“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай