Бургас тегли 21 милиона лева заем заради кризата с КТБ

Бургас тегли 21 милиона лева заем заради кризата с КТБ | StandartNews.com

Бургас. Община Бургас ще изтегли 21 милиона лева безлихвен заем от държавата заради кризата с КТБ. Това решиха вчера общинските съветници в морския град. Докладната за заема бе внесена от кмета Димитър Николов след предварителни разговори и съгласуване с Министерство на финансите.

Точно 21 милиона лева на община Бургас стоят близо 3 месеца блокирани в Корпоративна търговска банка след като тя бе поставена под особен надзор. Идеята на местните власти е да получат тази сума от държавния бюджет като безлихвен заем, а след като сложният казус с банката се разплете, държавата да си вземе парите обратно от блокираните сметки.

Парите са необходими, за да може общинската администрация да се разплати с различни контрагенти и партньори.

"Нямаме ликвидна криза, всички плащания, които са минали по системата за финансов контрол, се изпълняват редовно. Вече шеста поредна година община Бургас се разплаща изцяло до 23 декември с всички контрагенти. Тези 20 милиона лева ни трябват заради това, защото основните ни плащания вървят през месеците ноември и декември", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

От друга страна местните власти нямат никакви притеснения за блокираните авоари в КТБ. Зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев обясни, че няма опасност за парите, защото те са гарантирани с държавни ценни книжа. Проблемът е единствено във факта, че в момента общинските власти не могат да ползват тези средства.

Общинските съветници в Бургас решиха още от бюджета на морския град да бъдат отделени 250 хиляди лева за спешни дейности, свързани с щетите от последните наводнения. Общинарите гласуваха още семействата на двете загинали жени в потопа да получат по 6000 лева финансова помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай