Брюксел ни готви тесла за АЕЦ "Козлодуй"

Брюксел ни готви тесла за АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

Брюксел. ЕС ще затегне правилата, по които страната ни получава компенсации за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй". Ако не представим план кога ще ги демонтираме, може да се разделим и напълно с европейските пари, съобщи евродепутатът Ивайло Калфин.

Идеята на Европа е да ни каже предварително за какво може и за какво не може да харчим парите, които ни дава. Предложенията са част от регламент на Съвета на ЕС, който се обсъжда в Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, обясни Калфин.

Според готвените промени България няма да може да използва компенсациите за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийните мощности и за нова инфраструктура. Досега около 43% от средствата отиваха за смекчаването на последиците от предсрочното закриване на четирите по-малки блока в "Козлодуй". Според Брюксел обаче това бави демонтажа на реакторите.
 
Заради това от 2014 г. пари ще се дават единствено за демонтаж на турбинните отделения на блокове I-IV, за разглобяване на големи реакторни компоненти и оборудване и за обработка на ядрените отпадъци, както и за контрол, одит  и изпълнение на програмата.

Освен това до 1 януари 2014 г. България трябва да представи план за изваждането от експлоатация на реакторите и да каже откъде ще набере недостигащите пари за демонтажа - 668 млн. евро. Ако изпълни тези условия, страната ни може да разчита до 2020 г. на 208,5 млн. евро. Парите са наполовина по-малко от заявените от София нужди от 450 млн. млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай