Брюксел: Хъб "Балкан" ще има независимо от всичко

Брюксел: Хъб "Балкан" ще има независимо от всичко | StandartNews.com

ЕК е готова да участва в тристранна среща между България и Русия

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо какво се случва със "Северен поток 2" и "Турски поток", независимо от всички обстоятелствата. Това заяви Клаус-Дитер Борхард, ръководител "Вътрешен енергиен пазар" в ГД "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК). Борхард, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, посети модернизираната компресорна станция (КС) "Провадия" край Варна. "Добре ще е и руската страна да се включи в "Балкан", защото "колкото повече ликвидност има, толкова по-добре", посочи още Борхард и допълни, че хъбът може да заработи и без руски газ, но това ще попречи на конкурентоспособността му.

До 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложение за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на "Балкан", а след това може да бъде осигурено и финансиране, допълни още Борхард. ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна, коментира Борхард. Това е проект не само на ЕК-България, а за целия регион, посочи още Борхард.
Газопреносната инфраструктура на България е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб "Балкан", каза енергийният министър Теменужка Петкова. "Булгартрансгаз" вече приключи първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа на стойност 220 млн. лв., допълни Петкова. За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 млн. евро, за които България ще разчита на подкрепа и от ЕК, каза Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай