Брюксел готви поредната тесла! Новините от ЕЦБ

Става въпрос основно за кредитирането

Брюксел готви поредната тесла! Новините от ЕЦБ | StandartNews.com

Брюксел очевидно има нови намерения относно затягането на кредитната политика на банките.

Банките в еврозоната затегнаха допълнително кредитните си стандарти през третото тримесечие на настоящата година поради нарастващите лихвени проценти и влошаващата се икономическа обстановка, посочи ЕЦБ при представяне на последното си тримесечно проучване за банковото кредитиране.

Въпреки че темпото леко се забави, кредиторите в еврозоната продължиха да затягат вътрешните си насоки и критерии за одобрение на бизнес заеми. По-строги стандарти бяха наложени и за ипотеките и другите потребителски кредити.

Банките затегнаха стандартите си за отпускане на заеми на компании и домакинства през трите месеца до септември, като се позоваха на песимизма за икономиката, но и на по-ниската ликвидност в резултат на затягането на политиката на ЕЦБ.

"По-високите възприятия за риск, свързани с икономическите перспективи и специфичната ситуация за кредитополучателите, по-ниската толерантност към риска и по-ниските ликвидни позиции на банките допринесоха за това затягане на кредитните стандарти", отбелязва ЕЦБ.

Въздействието от лихвената политика на ЕЦБ върху банковия сектор е забележимо. Кумулативното нетно затягане на кредитните стандарти от 2022 г.  насам "беше съществено, което е в съответствие с продължаващото значително отслабване на динамиката на кредитирането", посочи ЕЦБ в своя доклад.

Търсенето на заеми също спадна за всички категории кредити през третото тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай