Брокер каза истината! Влизаме ли вътре с покупка на жилище

И още много стратегически оценки на пазара в момента

Брокер каза истината! Влизаме ли вътре с покупка на жилище | StandartNews.com

Ключова оценка за инвестициите и бизнеса с имоти за последните години!

През последните две години новото строителство на жилищни имоти в София се срива, твърдят брокери. И прогнозират спад - до 35% в края на годината.

В същото време, именно новото строителство определя цените на пазара.

Според финансисти, няма как да има дългосрочен ръст в цените при слаба динамика на пазара.

Имотният пазар е тема на дискусия, част от финансовия форум "Експо Моите пари", който се провежда за втори ден в София, съобщава БНР.

Според една от най-големите брокерски агенции в София, която наблюдава 84 райони в столицата и прави сравнение от 2005 до 2023 година, новите имоти определят цените на пазара. Стоян Гочев обяснява как се образуват и пукат ценовите балони на имотния пазар:

"През 2007 година имаме пик на броя на сделките на имоти в София. През 2009 г. спадът е с над 40%. Това е пукане на балон. Сега сделките падат наистина. Новото строителство е един от най-важните показатели. Ценови балон има на няколко места в София, където няма ново строителство". 

Според него, най-активното строителство в момента в София е в "Малинова долина". Активно се строи също в "Овча купел" и "Младост-4". Навсякъде в тези райони цените падат, но това трябва да е знак за внимание за купувачите, предупреждава Гочев:

"Бъдете много внимателни към големите проекти на ниски цени!"

За внимание призовава и финансистът Климент Робев, който съветва да изчисляваме добре цената, на която ни излиза сметката:

"Всеки, който е закупил недвижим имот през последното десетилетие, е реализирал успешна сделка, считано към днешна дата".

И гръмката теза от дискусията:

"Новото строителство се срива. Количеството на имотите, които излизат на пазара, пада. Инвеститорите чакат да видят какво ще се случи". 

Затова, финансистът Климент Робев препоръчва: "Сметки, здрав разум и финансова логика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай