Бърни с ръкавиците жили Безос и Мъск

Внася данък богатство, който ще ощети милиардерите

Бърни с ръкавиците жили Безос и Мъск | StandartNews.com

Американският сенатор Бърни Сандърс, който се прочу с вълнените си ръкавици по време инаугурацията на Джо Байдън, жили със законопроект за данъци най-богатите хора в света - Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс.Ако проектът, внесен от независимия сенатор Сандърс и демократката Елизабет Уорън, бъде приет супербогаташите ще трябва да платят милиарди долари налози.

Помните ли меметата с Бълни Сандърс? Вижте как сенаторът поведе протеста у нас

Законът ще осигури така необходимите на хазната приходи и ще се подпомогне за намаляването на имущественото неравенство, което силно се задълбочава по време на пандемията, смятат вносителите, пише БЛИЦ.

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/8116/1138/0440/%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B80.jpg

Сенатор Бърни Сандърс стана част от хиляди колажи и мемета след тази негова снимка от инаугурацията на Джо Байдън

Проектът предвижда облагане с 2% годишен данък на горницата на богатството над 50 милиона долара и 3% на горницата над 1 милиард.

Законът ще засегне само 100 000-те най-богати американски семейства, представляващи върховите 0,05% в градацията на населението по богатство, и ще събере за хазната 3 трилиона долара за 10 години, коментира сенаторът демократ Елизабет Уорън. Допълнителните приходи ще отидат за детски грижи, образователна инфраструктура и чиста енергия.

Същият вид данък беше защитаван от Уорън по време на кандидатпрезидентската й кампания, когато лозунгът „Два цента“ стана популярен за скандиране по митингите от подкрепящите въвеждането на данъка. Той възникна, защото сенаторката често обичаше да казва, че „това са само 2 цента за всеки долар над 50 милиона“.

Ако предложеният „данък богатство“, наречен Ultra-Millionaire Tax Act, беше в сила през 2020 година, Джеф Безос щеше да плати 5,7 милиарда долара данък и да му останат 185 милиарда; Илън Мъск – 4,6 милиарда и да остане със 148; Бел Гейтс щеше да се раздели с 3,6 милиарда, а Марк Зукърбърг – с 3 милиарда. Изчисленията са на организациите Institute for Policy Studies и Americans for Tax Fairness.

Уорън смята, че данъкът е още по-належащ по време на пандемията, която задълбочи имущественото неравенство в американското общество и е създала още милиардери.

Според критиците новият данък може да се окаже неконституционен и лесно би могал да бъде надхитрен от богаташите. Те посочват, че повечето европейски страни са изоставили „данък богатство“ заради по-малко от очакваните приходи и лесното му заобикаляне от супербогатите. Въвеждането му ще представлява и огромно предизвикателство за администрацията.

За борба с „изплъзванията“ от закона проектът предвижда осигуряване на 100 милиарда долара на Службата по вътрешни приходи (Internal Revenue Service) за безкомпромисното му прилагане. Ще се изисква поне 30% от домакинствата с имущество от над 50 милиона долара да бъдат инспектирани, както и да се внедрят нови технологични инструменти в помощ на службата.

За онези, които биха поискали да си сменят гражданството и де се преместят в друга страна, за да избегнат данъка има ужасна изненада – 40% „изходен данък“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай