Бонус квартира към заплатата

До месец ще е готов планът за усвояване на 100-те млн. евро от Брюксел

Бонус квартира към заплатата | StandartNews.com

София. С пари от ЕС работодателите ще могат да осигуряват общежития и квартири на млади работници. За семейните ще се търси работа и на съпрузите, ако единият от тях бъде нает на работа извън родното място. Насърчаването на мобилността е възможност младите да намират по-лесно работа. Мярката ще се прилага за по-слабо населени места със застаряващо население, където работодателите трудно биха привлекли хора под 24-годишна възраст. Младежки организации са предложили да се подпомага и настаняването на хлапетата в детски градини или поемането на транспортните разходи от родния град до работното място.

Това са само част от мерките за намаляване на младежката безработица, които в момента се обсъждат в социалното министерство. Работна група с представители от най-различни организации е дала близо 140 предложения как да се увеличи заетостта сред хората до 24-годишна възраст. Планът трябва да е готов до края на септември и да бъде защитен пред Брюксел до Нова година, каза пред "Стандарт" зам.-министърът на труда Росица Янкова. ЕС отпусна на България 100 милиона евро за борба с младежката безработица, които трябва да бъдат усвоени през 2014 г. и 2015 г. Част от парите ще отидат за стажуване и чиракуване под ръководството на наставник на конкретни работни места. Друга част ще бъде използвана за подпомагане на младите да стартират собствен бизнес. Предвиждат се средства и за гъвкави форми на обучение както за придобиване на нови знания, така и за надграждане на вече придобити. Младите предпочитат дистанционно обучение по интернет, както и вечерни или задочни курсове.

С одобрените от Брюксел средства ще се финансират и практиките при въвеждането на дуалната система на обучение в средното и висшето образование. Тя трябва да бъде въведена със Закона за професионалното образование, чийто проект е готов. Според дуалната система учащите ще прекарват поне два дни от седмицата в реална работна среда, а през останалото време ще учат теория в училище или в университета. Минимум 6 месеца работодатели трябва да осигуряват стажуване на младежи. То ще бъде платено със субсидия от Европа. Предвиждат се и възможности за дистанционна и надомна работа на младежите за дейности, при които това е възможно да се приложи.

Предвижда се още в училище да се учат трудово и осигурително право, така че още на тази възраст учениците да знаят правата си и да имат нетърпимост към нерегламентираната заетост. В Бюрата по труда за всеки новорегистрирал се младеж ще има специален консултант, който ще му направи индивидуален профил и план за действие в зависимост от това какво е завършил и какви знания му липсват, за да си намери подходяща работа.

Младият "меринджей" ще става работник

Младият меринджей от хитовия клип на лятото ще става работник. Потомството на прославилата се неграмотна ромка, която нарича мениджъра меринджей, няма да прави подобни грешки. В бъдещия план за борба с младежката безработица ще има специални средства за мургавите братя. За тях ще се търсят гъвкави форми на заетост, като например работа на половин работен ден и курсове по ограмотяване. Предвижда се да се увеличи и броят на ромските трудови посредници, които съдействат за активирането на безработните в тази малцинствена група да се запишат в Бюрата по труда и да търсят честно препитание.

Безработните с регистрация в нета

Младите безработни освен в Бюрата по труда ще могат да се регистрират в интернет, където ще им се препраща редовно информация за свободни позиции или възможности за обучение. Мярката ще се приложи, защото хората на възраст до 24 г. контактуват предимно чрез интернет в социалните мрежи и така се цели да се привлече вниманието им да бъдат по-активни в търсенето на работа, смятат от Агенцията по заетостта. Разбира се, те ще имат индивидуални срещи с трудовите посредници, с които да дискутират трудностите в намиране на препитание.
Предстои в областните градове да бъдат изградени 30 информационно консултантски младежки центрове, които ще работят заедно с Бюрата по труда. Освен да информират младите за това какви възможности има за заетост и обучение, те ще играят и превантивна роля - ще събират информация за това какви специалисти завършват учебните заведения и какво се търси в реалния сектор. Освен това тези центрове ще насърчават и младежкото предприемачество с идеи и подпомагане как да се стартира собствен бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай