Боинг търси $5 млрд., за да се измъкне от блатото

Компанията трябва да покрие разходите, свързани с проблемния самолет 737 Max

Боинг търси $5 млрд., за да се измъкне от блатото | StandartNews.com

Компанията "Боинг" (Boeing) вероятно ще трябва да поеме допълнителен дълг в размер до 5 млрд. долара, за да помогне за покриване на разходите, свързани с проблемния самолет 737 Max, които могат да достигнат 15 млрд. долара през първата половина на настоящата година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Финансите на големия американски производител на самолети са ограничени от принудителното приземяване на 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи с този модел. Според информацията на "Уолстрийт джърнъл" обаче, "Боинг" все още не е привършила парите, тъй като компанията е разполагала с около 20 милиарда долара налични средства към края на септември 2019-а година.

Разходите около принудително заземяване на самолетите 737 MAX са толкова високи, че ще са необходими повече средства, тъй като остава неизвестно кога този модел на "Боинг" ще може отново да полети. През декември "Боинг" реши да каже на своите доставчици да спрат доставките на 737 MAX за един месец, тъй като през януари компанията прекрати временно производството на този модел.

Анализаторите предполагат, че на "Боинг" ще се наложи да емитира дълг за около 5 млрд. долара.

През последните 15 месеца "Боинг" е изправен и пред редица искания за обезщетение от страна на авиокомпании и от семействата на 346-те жертви на двете катастрофи със самолети 737 MAX, се отбелязва в информацията на "Уолстрийт джърнъл". С оглед на търсенето на компенсации се очаква разходите на компанията да нараснат драстично в началото на 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай