Богомил Манчев: Сметките за парно ще се увеличат със 100%

Скок на тока битовите потребители ще видят във фактурите за февруари, каза експертът

Богомил Манчев: Сметките за парно ще се увеличат със 100% | StandartNews.com

От финансова гледна точка ни очаква трудна зима заради рязкото увеличение на цената на природния газ. Това обясни в "Карай направо" по Нова телевизия председателят на "Булатом" Богомил Манчев. "Цената на синьото гориво отдавна мина 100% като увеличение. Каквото и да иска да прави "Топлофикация - София" тя е длъжна да направи начисление по някакъв начин", уточни той.

Последното поскъпване на природния газ стана факт през октомври. Според новите предложения на "Булгаргаз" от 1 ноември увеличението трябва да е с близо 32%. "Това е поредното увеличение и най-вероятно ни чакат още такива", прогнозира експертът.

Той каза и какво увеличение на сметките могат да очакват абонатите на "Топлофикация - София". "Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, техните сметки няма да са по-малко от 100% увеличени", допълни той.

Относно цената на електроенергията експертът обясни, че тя гравитира между 3 и 4 пъти спрямо средната ставка преди четири месеца. "Увеличението тръгна от началото на месец юли. Правителството каза, че е взело решение да не се изменят цените на гражданите. Индустрията отдавна получава сметките и тя няма какво да направи, освен да ги плати", каза той.

По думите му огромната част от индустрия, особено малките предприятия, които произвеждат хляб или други хранителни продукти и са част от по-голяма верига заготовки, не могат да оценят с колко да увеличат цената на произвеждането. "Битовите потребители ще видят увеличението на тока в сметките си за месец февруари", обясни Манчев.

Манчев заяви, че цените на газа ще се върнат. Базирайки се на анализатори, обясни, че това ще се случи през октомври следващата година. Експертът смята, че свободният пазар на електроенергия не е грешка.

Манчев завърши с това, че не е оптимист за потребителите. Препоръча въоръжаване с търпение, че този период ще отмине. "Надявам се, че следващото Народно събрание и постоянното правителство ще вземат разумни мерки", допълни той.

"Държавата трябва да предвиди пари и за енергийно бедните. Много хора ще имат проблеми с плащането на сметките. Това трябва да стане през тристранката, а профсъюзите да участват много активно", заключи Манчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай