Бобева: Подкрепяме младежките инициативи в предприемачеството

Бобева: Подкрепяме младежките инициативи в предприемачеството | StandartNews.com

София. "Правителство отдава особено значение на образованието и на връзката му с бизнеса. В бюджета за следващата година са заложени повече средства за образование и наука, защото вярваме, че това е пътят към успешното бъдеще на страната ни. За пръв път в бюджета са заложени 20 млн. лв. за иновации, с които ще се насърчават проекти с висока добавена стойност, гарантиращи икономически растеж". Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева в приветствието си към участниците в Националния форум "Нова визия за образованието и предприемачеството" в хотел "Радисън".

"Работим по идеята за създаване на бизнесинкубатори към университетите, където да се реализират таланти на студентите и успешни бизнес идеи", подчерта г-жа Бобева.

Според нея обществото е в дълг към българските предприемачи, които притежават уменията да поемат рискове, управляват ресурси и ръководят хора. "Не правителствата, а те създават брутния вътрешен продукт и на техните усилия се базира просперитетът на всяка страна", категорична бе г-жа Бобева.

Във форума, организиран от Junior Achievment, участваха представители на бизнеса, местните власти, образователни институции и неправителствени организации. Бяха представени примери за добри практики на партньорство между бизнеса и образованието.

"Смятам, че Световният ден на географските информационни технологии дава възможност да се обърне внимание на приложението им във всички области на ежедневието и на изключителната им роля за икономическото развитие, за по-доброто познаване на средата, в която се развиваме, творим и работим". Това заяви още Бобева пред форум, посветен на 15-тия Световен ден на географските информационни системи в България. Юбилейното честване е под патронажа на зам. министър-председателя по икономическото развитие. В отбелязването му тази година се включиха над 100 организации от цялата страна – университети, изследователски звена, държавни институции, компании, неправителствени организации, общини и др.

В откриването на форума участваха Хюго де Груф, отговарящ за политиките на Европейската комисия в областта на геопространствените данни и за директивата INSPIRE на ЕС, Дийн Анджелидес, вицепрезидент на ЕSRI - водещата компания за географски информационни системи, Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и деканът на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Марин Иванов.

"Ако географските информационни системи бяха използвани по-широко преди 20 г., днес много от проблемите в икономиката ни може би нямаше да съществуват", заяви зам. министър-председателят. Тя обясни, че тези технологии помагат да се анализират икономическите, демографските, социалните и др. процеси, за да се взимат информирани управленски решения и да се провеждат обосновани политики. Г-жа Бобева призова участниците във форума да излязат с предложения към правителството за по-широкото и по-ефективно приложение на географските информационни системи в живота ни. Вицепремиерът участва в онлайн среща със студенти в УАСГ, които изучават географски информационни системи.

Световният ГИС Ден е международен форум за потребителите на географски информационни системи и техните реални приложения. Форумът се провежда всяка година в над 60 страни по света. Паралелно се провеждат над 600 събития, които обединяват потребители на ГИС технологии от всички сектори на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай