БНБ обяви! Кога идват цените в евро

Подробностите каза Андрей Гюров

БНБ обяви! Кога идват цените в евро | StandartNews.com

От БНБ обявиха важна подробност, свързана с въвеждането на еврото у нас.

Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна банка, трябва да излезе към средата на следващата година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната. Това заяви Андрей Гюров в първото си телевизионно интервю като подуправител на БНБ.

На критиките към централната банка, свързани с това, че не се старае да обясни защо еврото е важно, той отговори: "Ние се учим от практиката и от опита на страните, които вече са въвели еврото. В началото на 2023 г. имаше едно забавяне на процеса, защото нямаше редовно правителство", каза пред NOVA Гюров.

Подуправителят на БНБ подчерта, че сега е актуализиран Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна информационна кампания. "Цените в лева и евро трябва да започнат да се появяват един месец след получаването на становищата на ЕК – около юли следващата година", обяви той.

До края на 2025 година двете цени ще бъдат видими, допълни Гюров. "Така хората ще могат да сравняват и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лева. След началото на февруари – само в евро", поясни още той.

БНБ, определени пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. "През търговска банка или пощенски клон – това ще е възможно до края на 2025 г. БНБ ще обменя българския лев неограничено", добави подуправителят на централната банка.

Гюров коментира и поисканата му от ИТН оставка с мотив, че дълго време е бил и член на Изпълнителния съвет на ПП, и подуправител на БНБ. "Това фактологически не е така. Подал съм оставка, която е приета. Политическа намеса към мен не е имало",  категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
8 Коментара
Няма значение
преди 5 месеца

Дано никога не дойде това евро.Тп сега е ужас, тогава ще бъде още по-голям ужас.

Откажи
ДЕДО.ЧОЧКО
преди 5 месеца

БЕДНИТЕ.ДА.ГО КАЗА.ЛЕЛЯ.ВИ АСЕНА

Откажи
Стивън
преди 5 месеца

С това Евро,бедния ще стане по-беден,а богатия по-богат

Откажи
СофиЕнец
преди 5 месеца

Какво евро, какви 5лв?Нито стандарта ни позволява,нито икономика,селско стопанство а да не говорим за заплати и пенсии?? Англия напусна ЕС,Франция и тя се стяга да напусне!Италия и Гърция с милиарди дългове!Къде сме ние в класацията по стандарт на живот???😂😂😂

Откажи