Четвъртък,

Българските строители готови с 3250 проекта

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Българските строители готови с 3250 проекта
A
A
A

Трябва строителството не просто да се запази, а да бъде двигателят на развитието в следващия етап. В момента в цяла Европа се готвят проекти за грантове и схеми. Ние се намираме в най-добрата ситуация, имаме готови проекти - 3250 на брой, за 1,6 млрд. лева. Това поискаха на среща с премиера Бойко Борисов от Камарата на строителите в България.

"Строителството не просто да се запази, а да бъде двигателя на развитието в следващия етап. В момента в цяла Европа се готвят проекти за грантове и схеми. Ние се намираме в най-добрата ситуация, имаме готови проекти общо 3250, които са за 1,605 млрд. лева. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Това трябва да стане с нов подход – имаме предложение да се дават не повече от 2 обекта на фирма едновременно, за да участват възможно повече фирми. Да няма обща цена на кв.м., а по извършени дейности".

"Казахме на премиера, че досегашните са краткосрочни мерки, буфери, основното е в икономиката строителството да заработи. Строителството може да погълне огромен брой хора, както квалифицирани така и ниско. Хората ще могат да оцеляват чрез труд, а не чрез подаяния. Не да се спират обектите, които вървят, а да се ускорят и други проекти. Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното шосе, АМ "Хемус" и път към Видин. Инфраструктурата е много важна, но сега е особено важна".

"Ще искаме спиране на прословутата наредба да не се работи от 2 до 4 след обяд, в Германия вече се работи и в неделя. В момента има между 20 и 25 000 квалифицирани работници, завърнали се от чужбина заради вируса, можем да ги задържим само с високо заплащане. Нашият бранш представлява над 200 000 заети."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички