България предлага световна дестинация „Древни цивилизации”

Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници...

България предлага световна дестинация „Древни цивилизации” | StandartNews.com

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”. Такава инициатива би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. Надявам се тази инициатива да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е изключително важно да e неин инициатор. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути.

Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници. Министър Ангелкова уточни, че добро начало за реализацията на тази идея е включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Работим упорито страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните вече световноизвестни зимни и морски курорти и прекрасни плажове, информира министърът. Според нея страната предстои да бъде открита и с богатството си на минерални извори, СПА комплекси и голф игрища на световно ниво. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.

Ангелкова откри и туристическо изложение, което се провежда в рамките на Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути.

В откриването на събитието се включиха заместник-генералният секретар на Световната организация по туризъм Хайме Санклементе, както и редица делегати от Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, ръководители на туризма, представители на публичния и частния сектор в отрасъла и свързаните с него индустрии, кметове и експерти.

Туристическото изложение е разположено в центъра на столицата - в Софийското Ларго. На територията на комплекса Антична Сердика над 15 общини представят потенциала на своите райони като туристически дестинации. Страната ни има изключително богата култура, традиции и обичаи, коментира министър Ангелков. И допълни, че е изключително важно да ги съхраним и представим пред света непокътнати и да полагаме усилия да популяризираме това богатство и България като целогодишна туристическа дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай