Голям празник в Одрин! Какво направиха българите

Над 500 хиляди души, главно от България и Гърция, посетили Одрин от началото на 2022 г.

Голям празник в Одрин! Какво направиха българите | StandartNews.com

Данни на турското министерство на културата и туризма сочат, че над 500 хиляди души, главно от България и Гърция, са посетили Одрин от началото на 2022 г. за шопинг-туризъм през уикендите, предаде БТА.

По този показател Одрин се нарежда на второ място след Истанбул по посещенията на чуждестранни туристи. Но в Одрин превес имат туристите от България, които съставляват 95 на сто от посещенията. През март се е увеличил и туристическият поток от Сърбия, Северна Македония, Румъния и Хърватия.

Бахри Динар, председател на “Асоциацията за насърчаване на развитието на Одрин и защита на местния деликатес "тава джигери" (пържен дроб)”, посочи, че броят на българските туристи, които посещават Одрин през уикендите, надхвърля в пъти населението на 150-хилядния град.

“В петъчните дни на всяка седмица от ранна утрин улиците, пазарите, заведенията на Одрин се препълват главно с туристи от България, казва той. Благодарение на комшиите от България и Гърция търговията в нашия град процъфтява, защото те не само пазаруват всичко - от а до я, както се казва, но и отсядат в хотелите, посещават ресторантите, заведенията. Много сме доволни. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да останат доволни и да дойдат пак. Обслужващият персонал в много от заведенията и магазините знае български, менютата са написани на турски, български и гръцки език”, посочва Динар.

По думите му през настоящия месец април очакват още повече туристи от България, които да прекарат и великденските празници в града, където има и две български църкви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай