Българите изкушени от имоти по морето. Колко струват?

Повишава се интереса и към Северното Черноморие

Българите изкушени от имоти по морето. Колко струват? | StandartNews.com

Българите са все по-изкушени да влагат парите си в имоти по морето. Пазарът се радва на засилен интерес тази година, като тенденцията започна още през пролетта, съобщава сайтът pariteni.bg, цитирайки анализ на Bulgarian Properties.

Пандемията накара мнозина със спестявания да се огледат за собствен ваканционен имот за лятото и още напролет за изкупят най-изгодните предложения. Така първото полугодие на 2021 г. се оказа най-силното за морските имоти от 10 години насам.

Според анализа на Bulgarian Properties през този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо същия период на 2020 г.

Основните купувачи са българите. Ограниченията за пътуване в чужбина също са дали допълнителен тласък на интерес към ваканционните имоти. Към тях засилен интерес проявяват и българите, живеещи в чужбина.

Но все още чужденците остават половината от купувачите на имоти по морето, особено в района на Слънчев бряг.

През първото полугодие апартаментите в най-големия курорт - Слънчев бряг - се продаваха на цени около нивата от миналата година - 490-500 евро/кв.м., а отделяните бюджети бяха около 25 000 - 30 000 евро. Този тип наличности обаче към момента вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 000 и 35 000 евро, съобщава още сайтът pariteni.bg.

По-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки море, а допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитавано населено място. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35 000 - 40 000 евро.

Поморие също е доста интересен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.

На юг от Бургас интерес традиционно привличат Созопол, Черноморец и Лозенец - там от години интересът е основно от българи, а средните цени са около и над 1000 евро/кв.м., като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв.м.

Северното Черноморие, което стана особено популярно за туризъм през тази година, разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай