Четвъртък,

Благоевград мина Видин по бедност

От: Даниела Димитрова -
Благоевград мина Видин по бедност
A
A
A
  • Заплатите растат в цялата страна, но намалява делът им в доходите на домакинствата
     
  • През 2020 г. се повишава броят на безработните с висше образование

    Видин, който от десетилетие бе сочен за най-бедният град в България, вече не е номер 1 в печалната класация. Оглави я Благоевград, става ясно от изследването "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика /ИПИ/, което бе представено на 26 януари. Един от акцентите в него е пазарът на труда и ударът, който му нанася пандемията. Анализът е направен на база на данните от Агенция по заетостта и на Националния статистически институт.

Благоевград е областта, която изпитва най-сериозни затруднения на пазара на труда в хода на кризата. Той е на последно място сред областите по средна брутна заплата за 2019 г. /800 лв./ и за 2020 г. /900 лв./. И докато през 2019 г. по този показател е бил на едно ниво с Видин, сега увеличението на средното възнаграждение в дунавския град е по-високо. Пренареждането е станало през третото тримесечие на 2020 г.
Благоевград е и сред градовете с най-лоши показатели по безработица и наемане на хора
През месеците май-септември той е сред областите с най-голяма загуба на наети, което е свързано със слабото представяне на пазара на труда още преди началото на кризата.
Въпреки че номинално ръстът на безработните е най-значителен в столицата, Варна, Пловдив и Бургас, това са и областите, които имат най-голям потенциал за бързо възстановяване с връщането към икономически растеж. Благоевград е и на първите места по ръст на безработицата през декември 2020 спрямо същия месец на 2019 г. - увеличението е с 1,4 процентни пункта, както и във Варна, докато в Габрово и Бургас той е най-голям - 1,6 пр. п. Съдейки по останалите макроикономически показатели, има основания да смятаме, че в Благоевград негативните последствия ще са по-продължителни, е изводът на икономистите от ИПИ. Според тях изоставането в заплатите в областта потвърждава извода, че там и в бъдеще ще има значително проблеми на пазара на труда, а оттам - в доходите на домакинствата и бедността.
Любопитен факт от изследването на ИПИ е, че през 2020 г. всички области отбелязват повишение на заплатите на наетите, въпреки кризата. Основната причина за това е, че работодателите са по-склонни да задържат нивото на възнагражденията на работниците, които са запазили, отколкото да ги намаляват. През третото тримесечие на 2020 г. по-значителен е ръстът в областите, където базата е по-ниска, като първенец е Видин със 17%, Кърджали /16%/, по 14% в Монтана, Пазарджик, Хасково и Кюстендил.
Въпреки относително бързия ръст обаче, шест области остават със средна брутна месечна заплата под 1000 лева. В две пък няма почти никакво изменение спрямо 2019-а - Перник и Силистра.
Разбира се, най-високата средна заплата е в столицата и значително изпреварва останалите градове, като през 2020 г. минава 1800 лв.
Трябва да се има предвид, че ръстът на заплатите в почти всички области не е непременно обвързан и с повишаване на доходите, подчертават от ИПИ. В първите три тримесечия на 2020 г. в следствие на влошаването на условията на пазара на труда има лек спад на дела на доходите от заплати и ръст на дела на пенсиите, което от своя страна означава, че ръстът на заплатите ще има по-слабо отражение върху крайната структура на доходите на домакинствата.
Ето и някои от изводите от изследването "Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 г.":
  Динамиката на безработицата през 2020 г. следва отблизо въвеждането и отхлабването на ограничителни мерки в България.
  Пикът на безработицата през пролетта обръща обичайния годишен цикъл и тя достига най-високите си стойности в началото на летния туристически сезон.
  Първият пик засяга най-тежко общините, за които е ключов зимният и спа туризъм, като чувствителна динамика има и в по-силните местни икономики. Летният туристически сезон, съчетан със свиването на обхвата на ограничителните мерки, води до бърз спад в броя на регистрираните безработни до началото на втората вълна ограничения.
  Единствено в Кърджали ръстът на безработните във втория "локдаун" е по-висок, отколкото в първия. Има отделни седмици обаче, в които редица области - Видин, Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Смолян и Шумен, регистрират рекорден наплив към бюрата по труда. Вероятната причина са гастарбайтерите, които се завърнаха.
  Броят на регистрираните безработни младежи до 29-годишна възраст расте най-бързо във водещите регионални икономики - София (столица), Габрово, Варна, Бургас;
  В рамките на 2020 г. се наблюдава повишение на безработните с висше образование и значителен спад на тези с основно и по-ниско.
  През второто тримесечие се наблюдава повсеместен спад на заетостта; през третото обаче Монтана, Ямбол, Разград, София (област), Видин и Смолян бележат ръст на годишна база;
  Спадове има и в броя на наетите, най-чувствителен в столицата, Варна, Бургас, Пловдив. Шумен е единствената област, в която има леко повишение.

 

 

Габрово има шанс да е столицата на Севера