Бизнесът в Средногорието инвестира в дуално обучение

Минният бранш търси все по-знаещи и добре подготвени кадри

Бизнесът в Средногорието  инвестира в дуално обучение | StandartNews.com

Дуалната форма на обучение е един от най-добрите съвременни модели за учене чрез работа с доказани резултати в Европа. Представлява професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и фирма.

За компаниите, които участват в тази форма на обучение, голямата полза е, че подготовката на кадрите отговаря на съвременните изисквания за безопасност, актуална е спрямо съоръженията и технологиите, с които бизнесът работи, позволява достъп до специалисти-ментори, които имат опит и практика. Основните предимства за учениците, които избират да се обучават чрез практика, са:

• Придобиването на практически опит в реална работна среда;

• Учене чрез най-добри практики с модерно оборудване и технологии;

• Учене под менторството на професионалисти;

• Възможности за кариерно ориентиране и професионално развитие в рамките на компании с доказана репутация.

През 2017 г. „Аурубис България“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, група на инженеринговите партньори, община Златица и Аграрно–техническа професионална гимназия в град Златица стартираха проект за дуално обучение в региона на Средногорието. През учебната 2018/2019 г. към инициативата се присъединиха „Елаците Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД.

Обучението е насочено към осигуряване на опит в индустриална среда, като отчита тенденциите за въвеждане на нови технологии в производства от минната и металургична промишленост. Придобиването на първоначален трудов опит в компании с установени високи стандарти на работа и безопасност на труда е условие за отлична кариерна перспектива.

Към момента, в паралелките с дуалното обучение в Аграрно–техническа професионална гимназия гр. Златица има общо 43 ученика. 21 от тях сега са в осми клас, 22 са в девети клас. По време на 5-годишния си срок на обучение учениците се обучават в 3 специалности: „Електрообзавеждане на производството“, „Машини и съоръжения за заваряване“, „Автотранспортна техника“.

За обучението

В момента в паралелките с дуална форма на обучение (8 и 9 клас) се обучават 43 младежи.

Обучението е 5-годишно с прием след 7 клас и е разделено на два етапа. В първия етап (от 8 до 10 клас) теоретичната и практическата подготовка на учениците се извършва от учители по общо и професионално образование в училището. Вторият етап (11 и 12 клас) предвижда в един или два дни от седмицата учениците да обогатяват знанията си в училище, а през останалите три или четири дни да надграждат наученото в реална работна среда в предприятие - партньор под ръководството на ментори.

Учениците от 11 и 12 клас, които реално ще работят 3 или 4 дни седмично в една от компаниите, ще получават възнаграждение.

Дуалното обучение в Аграрно-техническа професионална гимназия в град Златица е перспектива за професионално развитие и бъдеще

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай