Бизнесът спира работа, готви протест срещу скъпия ток

Ценови рекорди за цялата история отбелязват на българската енергийна борса

Бизнесът спира работа, готви протест срещу скъпия ток | StandartNews.com

Четирите най-мощни бизнес организации са готови на национален протест и спиране на работа заради рекордно скъпия ток и липсата на адекватни мерки от страна на компетентните институции. Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците изпратиха предупредително писмо до премиера Стефан Янев. 

Още в понеделник беше отбелязан абсолютен ценови рекорд за цялата история на българската енергийна борса.  В сегмента "Ден напред" сделките с доставка за 3 август се сключваха на ниво от 293.02 лв./мВтч, като за сравнение най-високата постигната досега стойност беше малко над 250 лева.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД от началото на месеца досега е 130,95 Евро/МВтч, а за днес е 169,10 Евро/МВтч или над 338 лева/ МВтч. Цените на електроенергията в България вече превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция - Германия, Италия, Франция, Австрия с над 50%, правят сравнение бизнес организациите.

„Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00ч. на 4-ти август 2021г.“, пишат едрите индустриалци. 

Бизнесът има три искания. Първото е осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. Второто - временно ограничаване на износа на електроенергия. Последното им предложение е подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай