Бизнесът се изнерви. Тропна по масата на политиците

Васил Велев приземи ГЕРБ, Промяната, БСП и ДБ

Бизнесът се изнерви. Тропна по масата на политиците | StandartNews.com

Докато политиците си чешат езиците кой колко газ може да осигури, бизнесът тропна по масата и ги заплаши, че се задават 250 000 съкращения, ако няма газ за индустрията.

Цял ден между политическите сили вървят престрелки по темата

От ГЕРБ предлагат търг за дългосрочен договор, за доставки на газ, разработване на собствени находища и изразиха съмнение, че в края на годината „Булгаргаз“ ще има достатъчни количества синьо гориво, предава Би Ти ви. От „Продължаваме промяната“ са категорични, че у нас има достатъчно газ и достатъчно договорени количества, а БСП и „Демократична България“ са на различна позиция относно доставките от „Газпром“.

Доставките на американски газ с танкери няма да задоволят потреблението у нас в края на годината, обявиха от ГЕРБ и се позоваха на писмо, изпратено от "Булгаргаз" до институциите. 7 милиона мегават часа са необходими за периода октомври - декември, а трите кораба са за 3 милиона мегават часа, казаха от партията.

„Нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Той ми вика – Брат Бойко, аз му викам Брат Тайпи“, заяви Бойко Борисов.

От енергийното министерство не коментираха достоверността на писмото и данните за недостиг.

А от „Продължаваме промяната“ бяха категорични – газ у нас има:

„Дългосрочни договори за доставка на природен газ, който да стигне за потреблението на България за догодина към средата на годината“, коментира Венко Сабрутев от ПП.

БСП също не коментираха темата днес, но още вчера лидерът припомни от Бузлуджа свои думи от преди два месеца.

„В едно интервю казах - Русия е приятелска държава и адът се изсипа на главата ми. Но тези думи са отговорност към България“, отбеляза Корнелия Нинова.

„Демократична България“ са на противоположно мнение.

„Това ще покаже, че като страна можем да се наведем пред Русия, но няма да ни реши проблема, просто защото Путин спира газа в моментите, в които реши“, заяви Иво Мирчев.

Приземяването на политиците дойде с изказването на председателя на АИКБ Васил Велев, който заяви, че притесненията на индустрията се умножават

„Не може газът да стигне до България, защото нито има слотове, нито има трасе, по което да пристигне газ“, каза Велев.

Според прогнози на Асоциацията на индустриалния капитал без газ ще се стигне до съкращаване на 250 хиляди работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай