Вторник,

Бизнесът с инициатива ”За да успеем в България”

От: Редактори, сн. БНР/БТА -
Бизнесът с инициатива ”За да успеем в България”
A
A
A

Представители на бизнеса у нас обявиха началото на инициативата "За да успеем в България". Целта е да се представят повече положителни примери за успешни български компании и да се ограничи негативизмът в медиите. Така, виждайки положителното, което се случва в икономиката, и младите хора ще бъдат насърчавани да остават и да се развиват в страната. А с промени в законодателството ще се търсят повече възможности за медиите да назовават имената на конкретни фирми и марки, когато работят в услуга на обществото.

Според представително социологическо проучване, проведено в началото на юли една трета от българите смятат, че икономиката се развива в позитивна посока. 63% биха искали да научават повече за успешните компании, като почти толкова не одобряват да се премълчават имената на успешни марки и фирми с обществени каузи.

Необходима е промяна в начина, по който е регламентирано отразяването на позитивните практики, посочи председателят на Асоциацията на Индустриалния капитал Васил  Велев.

„Ние сме решени да извървим докрай пътя, да разберем кое пречи на медиите да съобщават добри новини поименно. Ако това е проблем и в законодателството, да предложим съответните промени. По този начин хората биват не просто неинформирани, а дезинформирани“, обясни Велев.

Инициативата ще продължи с дискусия след месец, където да се изговорят проблемите и да се потърсят решенията, включително с предложения за законодателни промени.

Лидия Шулева, председател на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската индустриално-търговска камара, заяви, че инициативата стартира по инициатива на камарата, но е обединила много бизнес организации у нас. Сред тях са Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал, Търговско-промишлената палата, френската, италианската, австрийската, румънската, шведската камара и т.н.

„Идеята е да работим за по-добри новини за българската икономиката. За начало поръчахме социологическо проучване на „Тренд“ за нагласите на българските граждани за развитието на българската икономика. То потвърди нашите емпирични заключения, че в обществото преобладават негативните новини“, каза Шулева пред БНР.

74 процента от анкетираните са на мнение, че негативните новини преобладават в българските медии, а 63 на сто биха искали да научават повече за успешни български предприятия и предприемачи.

„Забравили сме, че чл. 41 от Конституцията гарантира правото на българите на информация и размиването на границата между информация и реклама и неспоменаването на успешни имена в предприемачеството, тъй като това се счита за реклама, води до това, че успехите в България са анонимни“, подчерта Лидия Шулева.

Нашата кампания не е рекламна, целта ни е да обърнем тренда по отношение на негативните новини, които ни заливат от сутрин до вечер и са силно демотивиращи за всички български граждани, посочи тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички