Бизнесът: Храни по браншови стандарт за обществените поръчки

Така всички ще имат достъп до най-качествени продукти, а българските производители ще бъдат подкрепени, каза Марияна Кукушева

Бизнесът: Храни по браншови стандарт за обществените поръчки | StandartNews.com

Храните, които се доставят по обществени поръчки - за училища, детски градини, затвори, болници, социални домове, задължително да се произвеждат по утвърден браншови стандарт. Това предложи шефът на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева на дискусията на "Стандарт" "Да! Та българската храна".  Тя се аргументира, че така всички ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени. Освен това браншът ще се изсветли, защото всички фирми, които работят по стандарти, са на светло. Предложението бе подкрепено и от Атанас Урджанов, шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България. "Ако става въпрос за поръчки с евросредства - това ще е сложно, но ако парите са български - ще е по-лесно. Приемам ръкавицата", отговори земеделският министър.
Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението "Храни и напитки в България", пък поиска помощ от Порожанов при подготовката на директивата за двойните стандарти на храните. От сдружението настояват да се запише в текстовете, че когато два продукта са взаимозаменяеми, това да не се счита за различно качество. Иванова поиска съдействие от българските управляващи браншовите организации у нас да бъдат уведомявани за промени в нормативите на европейско ниво, които касаят техните членове, за да могат да участват в обсъждането.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай