Вторник,

Велев с добра новина, по-голяма компенсация заради тока

От: Агенция Стандарт -
214
Велев с добра новина, по-голяма компенсация заради тока
A
A
A

Бизнесът и властта се разбраха за по-голяма компенсация, заради високите цени на тока. Поскъпването на електроенергията и природния газ се отразяват изключително негативно на предприятията у нас, показва последното проучване на Българската търговско-промишлена палата.

74 на сто от фирмите посочват, че не могат да планират цените на стоките и услугите си, а 63% не успяват да увеличат заплатите на служителите си, въпреки високата инфлация. Почти толкова не могат да покриват разходите си. 

Ако кризата с цените продължи, част от бизнеса се готви да съкращава персонал, други отчитат загуби на поръчки. Около една четвърт посочват, че е възможно да прекратят дейността си.

Позитивно влияние отчитат едва 4 на сто от компаниите.

Високата цена на тока затруднява определянето на себестойността на продукцията в старозагорско предприятие, което произвежда изделия от чугун. Електроенергията вече формира 60-70% от цената на изделията. От няколко месеца те работят на загуба:

„Чисто икономическа логика е, че когато дадено нещо работи на загуба или когато вече станем неконкурентоспособни, голяма част от нашите клиенти биха се отказали от нас“, заяви финансовият му директор Галин Кирев.

След днешната онлайн среща с властта притеснението на бизнеса намаля, отчетоха големите работодателски организации. Постигната е нова договорка като таван на компенсациите.

„Компенсацията за октомври и ноември беше 110 лева, за декември ще бъде 129 лева, а за първото тримесечие ще има таван 250, но е функция на установената цена – 250 таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева, ние се надяваме да не се допрем до този таван“, заяви Васил Велев от АИКБ, цитиран от bTV.

Все пак бизнесът отчита, че тази компенсация ще даде възможност да се задържи инфлацията, а фирмите ще могат да планират продажбите си на определени цени.

„Договорихме с премиера при следващи, ако има някакви трудове на пазара, да следим  и ако има напрежение и ескалация на цените, да помислим за друг вид компенсации“, обясни Добри Митрев от Българската стопанска камара (БСК).

Бизнесът очаква днешната договорка да бъде оформена и като решение на Министерския съвет


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com