Бизнесът и MBA след Covid-19

Пандемията измени някои от най-съществените функции на водещи лидерски позиции

Бизнесът и MBA след Covid-19 | StandartNews.com
  • Все повече служители се интересуват от придобиване на нови умения и преквалификация
  • Пандемията измени някои от най-съществените функции на водещи лидерски позиции

Какво е бъдещето на работната среда? Как се промени бизнесът в последната една година? И достатъчно подготвени ли сме за евентуална следваща икономическа криза? Пандемията постави въпроси, които е важно да си задаваме, а техните отговори ще ни насочат към областите, които изискват най-много работа.Образованието определено е една от сферите, които преминаха през сериозни изпитания в световен мащаб по време на Covid-19. В същото време това е и сферата, която показа адаптивност и новаторство - поне в международен аспект. Университети от цял свят бяха принудени да затворят вратите си за студенти и служители за кратко или по-дълго, но въпреки това продължиха в онлайн и хибридна среда да осъвременяват преподаването си, да сплотяват класовете си и да адресират най-належащите проблеми в програмите си.Тези усилия са от особено значение за бъдещето на бизнеса, защото едни от най-способните лидери дължат подготовката си на водещите международни бизнес училища. Докато светът бавно започва да се съвзема от пандемията, заслужава си да отправим поглед към тенденциите както на работното място, така и в образованието.

Каква работна среда искаме?

Мащабно проучване на PwC от 2021 г. хвърля светлина върху надеждите и опасенията на повече от 30 000 анкетирани относно бъдещето на работната среда. Проучването обхваща 19 страни от различни континенти, а резултатите са показателни за много от факторите, които всеки лидер трябва да е готов да навигира.  И тук ученето заема централно място. Все повече служители се интересуват от придобиване на нови умения, като 77% са готови да се преквалифицират напълно. Отдалечената работа също продължава да набира популярност - 72% от анкетираните участници предпочитат гъвкавата среда и микс от дистанционна работа и работа на място. А 60% от тях се опасяват, че автоматизацията застрашава работната им дейност.

Какво е новото лице на лидерството?

От една страна, бъдещите лидери ще трябва да продължат да обръщат сериозно внимание на тези общочовешки тенденции и въпроси. Как могат най-добре да подкрепят своите екипи, така че служителите да се чувстват мотивирани и ценени? Кои са най-ефективните начини за комуникация с различни екипи, особено в извънредни ситуации?В същото време, всеки лидер неизменно носи на гърба си и отговорността за успеха и добрия пример на организацията, която ръководи. А през 2022 г. изглежда, че компаниите със сериозен технологичен или дигитален фокус ще се конкурират по-успешно от останалите, независимо от индустрията. Това прогнозира скорошно проучване на McKinsey от октомври 2021 г.Според McKinsey, пандемията е изменила дори някои от най-съществените функции на водещи лидерски позиции в бизнеса. Управление на кризисни ситуации, усвояване на нови технологии и справяне с проблеми от социален и екологичен характер отнемат все по-голяма част от времето на един главен финансов директор. Оказва се, че тези тенденции са едни от основните двигатели на промяната.Каква е ролята на програмите за бизнес образование като MBA (Магистратура по бизнес администрация), за да бъдат лидерите на бъдещето готови за неочакваното?

Можем ли да се учим на приспособимост?

Историята показва, че тази пандемия няма да бъде последното предизвикателство пред човечеството. Тепърва предстои да адресираме още глобални проблеми, а светът ще продължи да става все по-динамичен. Това налага лидерите винаги да имат план за реакция при драстични промени.Международните университети обръщат внимание на тези тенденции чрез специализирани предмети и модули. Програмата IESE Global Executive MBA, която обхваща общо шест града на три континента, преподава теми като "Управление на дигиталната трансформация", "Управление на иновациите" и "Развиващи се икономики" като част от основополагащите модули.Според Джеймс Хига, бивш вицепрезидент в Apple, е важно да се отбележи, че "лидерството вече не се случва само между четири стени или на главното място в конферентната зала". През 2021 г. той участва като гостуващ лектор в новия курс на IESE Global Executive MBA - "Бъдещето на капитализма". В закриващата лекция заедно с други видни представители на бизнеса Джеймс Хига допълва, че новото поколение лидери трябва да знае и как да управлява в онлайн среда, да може да изслушва, да показва емпатия, да убеждава и да изгражда доверие между различни групи хора.Всъщност MBA програмите отразяват динамичния съвременен свят на много по-задълбочено и концептуално ниво. Подготовката на лидерите за несигурното бъдеще е в основата на този формат, така че те да могат не просто да се справят с такъв тип предизвикателства, а да бъдат стъпка напред.

Защо е важна средата, в която се учим един от друг?

Водещите бизнес училища често подсигуряват истински вдъхновяващи и опитни лектори за своите специализации. Но каквито и имена да вземат участие в преподаването, има друг аспект, който е още по-ценен за участниците в MBA - широкият кръг от нови професионални познанства. В тази среда всеки споделя своите научени уроци в трудни моменти, както и важен опит от всевъзможни житейски и професионални роли.Колкото по-разнообразен е един клас, толкова повече вдъхновение ще натрупат участниците в него. Освен различни националности, култури и езици, досегът до хора с опит от различни сфери и позиции обогатява процеса по придобиване на нови знания. Именно тези срещи помагат на бъдещите лидери да разглеждат своите проекти през нова призма, която не би била достъпна за тях извън MBA обучението.Натали Каре, възпитаник на Executive MBA програмата на WU Executive Academy във Виена, Австрия, е една от многото професионалисти, изпитали духа на бизнес обучението от първа ръка. "За мен връзката, която поддържам с моите MBA колеги, представляващи разнообразни компании и сектори, е изключително предимство. С много от тях сме приятели, а с някои също работим успешно заедно. Споделеното ни приключение - ученето един от друг и преодоляването на предизвикателства заедно - доведе до едно есетствено сплотяване." Това споделя тя в интервю за WU Executive Academy.Всички тези възможности, достъпни в MBA обучението, целят едно - да подготвят лидерите на бъдещето за предизвикателствата пред бизнеса, дори и някои от тях все още да не съществуват. А завръщайки се в университета за една или две години, всеки целеустремен професионалист получава нужната подкрепа, за да се усъвършенства - както в професионален, така и в личен план.Присъединете се към безплатното онлайн събитие на Access MBA на 27 ноември и опознайте разнообразието от международни бизнес програми, подходящи за Вашия кариерен път. Регистрацията може да направите тук: https://www.accessmba.com/link/JFY

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай