Петък,

Бизнесът доволен, отмени протеста

От: Агенция Стандарт -
992
Бизнесът доволен, отмени протеста
A
A
A

Днес, 23.06.2022 г., в деловодството на Народното събрание бяха внесени два законопректа за промени в Закона за държавния бюджет (вх. №47-254-04-242 и вх. №47-254-04-244), чрез които депутати от ПП, ГЕРБ и БСП са припознали предложения на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Очаква се до края на деня да бъдат депозирани още законодателни предложения от страна на други политически сили. С оглед актуалната ситуация АОБР отменя планирания за 28 юни протестен митинг.

Това съобщиха от Българската стопанска камара от името на Асоциацията.

Внесените проектозакони, както и предложенията на АОБР целят да се регламентира дългосрочен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни потребители за свръхвисоките цени на ел. енергията до отпадане на основанията за това.

Действието на съществуващия механизъм за компенсация изтича в края на м. юни 2022 г., като не са предложени или приети гаранции за продължаването му през втората половина на годината, а проблемът със свръхвисоките енергийни цени продължава да съществува, което поставя под риск конкурентоспособността на предприятията и задълбочава инфлационните процеси.

Във връзка с горното, членовете на АОБР изказват благодарност към вносителите на законопроектите и изразяват очакване, че и останалите народни представители ще ги подкрепят в пленарната зала.

АОБР призовава членуващите в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ компании да проследят внимателно гласуването на цитираните по-горе проектозакони, да си направят съответните изводи за отношението на отделните политически сили към българския бизнес и на тази база да вземат решение кого да подкрепят на потенциалните нови парламентарни избори.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бюджет Закон

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички