Вторник,

Бизнесът за оставката на кабинета

От: Failed to load user -
3771
Бизнесът за оставката на кабинета
A
A
A

Как представителите на бизнеса приеха оставката на кабинета, от какво се притесняват и какви са очакванията им - "Стандарт" потърси мнението на различните гилдии.

Няма кой да плаща

Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България

Строителството беше основен приоритет в политиката на това правителство. Още на първо четене е ясно, че липсата на правителство може да е проблем за бизнеса. Защото без кабинет няма да има кой да разплаща на бизнеса за свършената работа по обществените поръчки. Това е основното притеснение за бранша.

Бързо да се състави експертен кабинет

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА

Не искам да правя апокалиптични прогнози от оставката на правителството. Не се е случило кой знае какво. Сега президентът трябва да състави експертен кабинет, а той е бизнесмен и знае, че това трябва да стане бързо. След това предстоят избори и тогава ще стане ясно какво предстои. За бизнеса натрупаното напрежение беше по-опасно от това, да се решат ясно и категорично нещата. Не мисля, че трябваше да се стига дотук.

Има риск за стабилността

Цветан Симеонов, председател на БТПП

Ние от БТПП смятахме, че след първия пълен мандат на правителството на Иван Костов България да се е разделила с италианския модел на чести смени на правителствени екипи, защото изпълняването на пълен мандат говори за стабилност в една страна. Обратното дава недобри сигнали особено за инвеститорите. Това означава, че една правителствена икономическа програма няма да бъде изпълнена. БТПП вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност, в това число на министъра на финансите Симеон Дянков, която е рядък случай и в рамките на ЕС. В този смисъл за нас съществуват притеснения, че е възможно следващият кабинет да не продължи практиката на успокоение на финансите и с това да се лишим от малкото предимства, които имаме по отношение на други европейски страни.

Бойко се опита да сложи ред

Марияна Печеян, собственик на "ВСК Кентавър"

Не съм притеснена от ситуацията, защото изнасям над 90% от това, което произвеждам. Аз съм зависима от външните пазари, макар че ми се иска да продавам и в България. Ще пострадат обаче най-вече тези фирми, които бяха на хранилката на държавата с обществените поръчки. Правилно постъпи премиерът, като си подаде оставката, и от това даже може да спечели. Все пак според мен той е първият премиер, който се опита да сложи ред. Това, в което не успя, е да доведе външни инвеститори.

Важното е, че Дянков го няма

Кирил Вътев, собственик на "Тандем В"

От моя гледната точка най-доброто на ситуацията е, че Симеон Дянков и Мирослав Найденов няма повече да са министри. Иначе, когато има подобна катастрофа в държавата, няма как да сме щастливи. Но тези двама министри изиграха изключително негативна роля за малките и средни фирми в държавата. Това правителство не направи нищо, за да насърчи потреблението на местното производство и така да се излезе от кризата.

Да се подхванат и скритите монополи

Красимир Дачев, собственик на "Свилоза"

Това, на което сме свидетели сега, е с предизвестен край. Прокламираната макроикономическа стабилност беше на гърба на мизерията на народа. Такава стабилност не може да се задържи дълго. В същото време години наред се стимулираха монополите в България. Но има и такива, които са скрити и за тях не се знае много, защото са далеч от жълтите плочки. Един от тях, който пряко влияе на моя бизнес, е монополът в горския сектор. Дори Световната банка направи проучване и написа писмо до премиера, че в България цените на дървесината растат въпреки световната тенденция да падат, че инвестиционният климат се влошава и има корупция.

Администрацията да не спира работа

Лъчезар Богданов, Индъстри Уоч

Не трябва да се драматизира състоянието в момента, защото във всяка демократична страна правителствата се сменят, идват различни партии, има избори. Така или иначе 2013-а е изборна година със смяна на управлението, това се знае и бизнесът си е правил сметка, че статуквото ще се промени. От друга страна, дори да беше продължило това управление с този вид правене на политика тип ръчно управление ден за ден с пресконференции, това едва ли е много по-добър вариант - когато се обявяват какви ли не мерки от днес за утре, включително отнемане на лицензи. Затова не мисля, че се е случило нещо много драматично от гледна точка на общия риск.

Оттук насетне много е важно кой как ще управлява и какви икономически действия ще предприеме. Възможно е да се забегне в краен популизъм, но е напълно възможно и нещата дори да се подобрят, ако се свършат няколко смислени неща.

Служебен или редовен кабинет - все едно

Лукан Луканов, председател на "Произведено в България"

Най-важният въпрос сега е какво да се прави. Но не по отношение на конституцията или на избирателния кодекс, а в икономиката. Защото целият проблем и негодувание изригнаха заради ниското равнище на икономиката и от това, че бизнесът е зле, а народът беден. И от тази гледна точка абсолютно все едно е дали в последните три месеца ще имаме досегашното правителство или служебно. Досегашното имаше три години и половина да направи нещо за бизнеса и нищо не направи. Едва ли можем да очакваме нещо по-различно с края на мандата. Ние вече бяхме престанали да очакваме каквото и да било от кабинета Борисов, така че не губим от служебния. Продължаваме да потъваме все по-надолу, камъкът продължава да тежи на шията ни, хазната се опразва, ситуацията в страната се влошава и поради тази причина аз не очаквам протестите да спрат.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички