Бизнесът в Добрич със загуби за милиони

Бизнесът в Добрич със загуби за милиони | StandartNews.com

По-големите фирми ще опитат да стъпят на крака, дребните не виждат светлина в тунела

Добрич. Потопът буквално потопи индустриалната зона на Добрич отново, след като преди 5 години именно този район, където е по-голямата част от работещия бизнес на Добрич със стотици работни места, бе под вода.

Един от потърпевшите е сервиз "Нед мобил". Собственикът и управител Недко Айвазов е категоричен, че този път бедствието е било три пъти по-голямо от преди 5 години. "Едва успях да се съвзема от потопа преди 5 години и сега отново. Не успях да направя застраховка и не знам сега какво да правя. Тогава водата беше метър - метър и двайсет, а сега стигна 2.50 м, а на места даже и 3 м. Не знам дали ще мога да пусна машините си, 7-8 коли просто останаха под водата - не успях да ги спася. Не мога нищо да правя и съм пратил хората си да помагат доброволци", каза Айвазов. Той е категоричен, че водата е дошла заради затлаченото дере след пречиствателна станция Врачанци на територията на община Добричка, където според него от години не е почиствано. "След като преди 5 години ни наводни, лично съм свидетел, общината премахна мостови съоръжения, разчисти и поддържа дерето", добавя Айвазов.

В тежко положение е и мебелната фирма "Бряст-Д". Управителят Иван Калинков разказа, че работниците, докато разчиствали двора, ловили риба. "Машините ми са наводнени. Имам напълно негодна готова продукция и материали. Щетите са за минимум 1.5 млн. лв. и се надявам да работим добре със застрахователя", добавя Калинков. Според него минимум два месеца ще са нужни, за да може фирмата отново да заработи. Той за разлика от Айвазов е категоричен, че никой от общината не е проявил интерес какво става с бизнеса в най-засегнатия район на града.

Така смята и Катина Колева, съуправител на обувната фирма "Рива шуус". Водата е потопила над 45 хил. чифта обувки за немския гигант "Йозеф Зайбел", който е най-голям клиент на добричкото предприятие и си партнират от 15 години. "Всичко е под вода - продукция за износ, машини, материали, сградите. Наехме помещение и се опитваме каквото може да спасим. Помагат ни партньорите ни. Италианска фирма ще работи денонощно, за да може до седмица да ни направят някои от специфичните машини. Трябваше да изпратим първи мостри за новия ни партньор от Германия "Бирген щок", с който работим само от месец", разказва Колева. Фирмата е един от големите работодатели в града и региона - 300 души са на трудов договор, а още около 500 са на граждански, тъй като те шият ръчно обувките. "Ще съдя общината, защото за мен това е безотговорност. Преди 5 години се наводнихме и сега отново стана така", категорична е Колева.

Айвазов пък смята, че водата в Добрич е дошла от Варна, за да не бъде потопена морската столица. "Нивото при нас се качи, когато дъждът спря. Просто водата дойде изведнъж, като голяма вълна", каза собственикът на "Нед мобил".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай