Бизнесът: Не сме по-лоши от румънците (ОБЗОР)

Бизнесът: Не сме по-лоши от румънците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Да се обединим като нация, а не всеки да дърпа чергата към себе си, призова КРИБ

България е дискриминирана спрямо Румъния. Несправедливо е да се премахне мониторингът от страна на Брюксел върху северната ни съседка, а върху нас - да остане. Не сме по-лоши от тях. Това коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата на премиера Бойко Борисов с Управителния съвет на Конфедерацията.

Повод за реакцията на бизнеса бе изказване на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че процесът на наблюдение на Румъния върви към своя край за разлика от България. "В Румъния борбата с корупцията и съдебната реформа бележат прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели", каза Юнкер, който се срещна с румънския премиер.
Това не говори добре за България, но има други неща, в които страната ни изпреварва Румъния, категоричен бе Домусчиев. Той даде пример с усвояването на еврофондовете, което у нас е над 90%, а при румънците не е и наполовина. Според него донякъде виновни за отношението към България са и гражданите и медиите, които с коментарите си за държавата влияели негативно на мониторинговия процес.

"Европейската комисия не е взела и не очаква да се вземе скоро решение за отделяне на Румъния от България по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка", уточни в края на деня говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.
Управителният съвет на КРИБ се срещна с премиера Бойко Борисов, за да декларира подкрепата си срещу ангажимент за реформи в няколко ключови сектора в държавата. В срещата участваха двамата вицепремиери Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, както и финансовият министър Владислав Горанов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"Обстановката около България е взривоопасна предвид рисковете от бежанска вълна в следващите месеци и не е сега моментът всеки да дърпа чергата на своя страна и да клати правителството", заяви Кирил Домусчиев. И призова всички да сме единни като нация в такъв труден момент. "Кабинетът на Бойко Борисов извърши миналата година доста реформи и е показал, че дава стабилност", смята КРИБ. Членовете на УС на КРИБ заявиха, че разчитат Бойко Борисов да подкрепи индустрията чрез пазарни цени на тока и газа и продължаване на реформата в енергетиката. "Очакваме от 1 април да бъде намалена таксата "Задължение към обществото", а през април да влезе в сила дългоочакваната наредба за компенсации на енергоемките индустриални производства", заяви Домусчиев. КРИБ е заявила пред премиера и подкрепата си в борбата на правителството срещу сивата икономика и свеждането на сивия сектор до средноевропейски нива. Поставен е бил и въпросът за провеждане на съдебната реформа. "Правосъдната ни система не работи. Престъпниците се разхождат по улиците. Трябват реформи и в сектор "Сигурност", заяви Кирил Домусчиев. Той обаче категорично подчерта, че КРИБ не иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Надяваме се така, както хванаха стрелците по Алексей Петров, скоро да бъдат разкрити и виновниците за убийството на Александър Антов", заяви Домусчиев. Бизнесът е настоял за продължаване на реформите в образованието и здравеопазването. Поставил е и въпроса за липсата на шофьори в международния транспорт с искане в професионалните гимназии да бъде въведено обучението на шофьори на товарни автомобили. Ускореното издаване на сини карти за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС също е бил проблем, поставен пред премиера и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, от чието ведомство зависи получаването на този документ. Обещахме си всеки месец УС на КРИБ да се среща с премиера и да обсъжда важни за бизнеса и държавата проблеми, обобщи Кирил Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай