Бизнес и синдикати вдигат национален протест (Обновена)

Искат компенсации за скъпия ток за 600 000 фирми

Бизнес и синдикати вдигат национален протест (Обновена) | StandartNews.com

Работодателски организации и синдикати излизат на национален протест от 12.00 ч. утре пред Министерския съвет с искане за незабавни и компенсации заради високите цени на тока за всички 600 000 небитови потребители.

Компенсациите трябва да бъдат в реално време изплатени, има откъде да се вземат парите, не трябва да са фиксирана сума, а да са функция на цената на тока, която всеки ден ескалира, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция с участието на ръководствата на Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на КНСБ и на КТ "Подкрепа". Работодателските организации и синдикатите искат компенсацията да е в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР и реалната цена за електроенергия за небитови потребители на свободния пазар. Прогнозираната цена от регулатора е 119 лева за мегаватчас, а в последната седмица цената за небитови потребители на свободния пазар е около 400 лева. Подкрепа трябва да бъде осигурена за всеки небитов потребител за времето от август 2021 г. до месеца, когато цената се нормализира, като по този начин цената на електроенергията за индустрията ще се доближи до тази на регулирания пазар, смятат от шестте организации.

Надвзетите пари отиват в сметките на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, Фонда за сигурност на електроенергийната система и в бюджета. Общата им стойност е над 2 милиарда лева, а според работодатели и синдикати това е изсмукване на живителните сили на икономиката ни. Според изчисленията на организациите, над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок. Това са малки, средни и големи предприятия, болници, училища, детски градини, ясли, ВиК дружества, театри, музеи, държавни и общински ведомства. Сегашните равнища на цените на електроенергията, които са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните, са непосилни за повечето от тях. Това води до неплатежоспособност на предприятията, застрашава ръста на заплатите и тяхното редовно плащане, както и самите работни места. Национално представителните организации на бизнеса и работниците искат компенсациите да са адекватни и справедливи за всички. Техните представители дадоха пример, че за месец октомври обезщетенията трябва да са от порядъка на 200 лева на мегаватчас, а не символичните 50 лева, както предлага Министерският съвет.

„За пореден път България няма законодателство, готово да посрещне каквато и да било криза - за всяка една мярка на нас ни трябва действащ парламент. Бизнесът и гражданите не трябва да плащат цената за това, че политиците не могат да намерят пътя един към друг“, каза по време на пресконференцията Мария Минчева – зам.-председател на БСК. Според нея, вероятността да влезем в новата година без приет бюджет е много голяма. „Какво ще се случи, ако няма никакви мерки? Когато цената на тока е в пъти по-голяма от това, което сте планирали и имате дългосрочни договори за доставка на стоки и услуги на определена цена, буферите приключват в рамките на седмици. Това означава, че фирмите ще бъдат принудени или да увеличават цени, или да съкращават работници, или и двете. Мерките, които предлагаме, трябва да се случат изключително бързо. Да си припомним, че мерките във връзка с COVID стигнаха късно до фирмите и изгубиха своя кризисен характер. Не трябва да допускаме същото да се случи и сега“, допълни Минчева.

Ричард Алибегов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес алармира, че ресторантьорският и хотелиерският бизнес ако продължат работа още 2-3 месеца при тези условия ще бъдат изправени пред пълен колапс.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че към настоящия момент има добри обещания, че държавата ще влезе във функция и ще направи необходимото, за да може бизнесът и домакинствата да усетят подкрепа. За да ускорим това действие на държавата, решихме, че независимо от тези обещания ще проведем протеста с надеждата това да усили в общественото пространство гласа на тези 600 000 потребители, посочи той. Лидерът на КНСБ подчерта, че протестът няма политически характер, а цели да се намери бързо решение на проблемите с високите цени на тока. Той предупреди за обмисляни съкращения на стотици работници в големи предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай