Битката за европари тепърва предстои

Разпределението на средствата явно не е окончателно

Битката за европари тепърва предстои | StandartNews.com

Европейската комисия представи вчера проект за създаване на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията, който е на стойност 750 милиарда евро. Средствата ще бъдат ползвани приоритетно за развитието на проекти и компании, които ще подпомогнат постигането на задачата на ЕК за икономика без въглеродни емисии до 2050 година.

Предвижда се 500 млрд. евро да бъдат предоставяни като грантове, а 250 млрд. - като заеми.

Предложението на ЕК е първоначално и подлежи на промени. Очаква се обсъждането в Европейския съвет да започне през юни.

По всяка вероятност общият размер и съотношението между заемите и грантовете тепърва ще се договаря. Някои страни в ЕС, които "ще трябва да плащат" най-много, вече заявиха, че нищо не е окончателно.

България ще може да разчита на 15 млрд. евро от средствата, предвидени във възстановителния фонд на ЕС, представен вчера от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За да получи достъп до тези пари обаче, страната ни трябва първо да внесе 3.3 млрд. евро (близо 8% от БВП на страната). Тоест има шанс да получи по плана на ЕК нетно 11.7 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства.

Въпреки че други европейски страни ще получат в пъти по-голяма подкрепа от предвидената за България, страната ни е на второ място като отношение към брутния вътрешен продукт.

Най-много средства за развиваща се икономика в Европа пък ще получи Полша. Според таблицата с разпределението Полша е напът да получи 64.5 млрд. евро - четвъртата по големина сума за целия Европейски съюз след Италия (153 млрд. евро), Испания (149.3 млрд. евро) и Франция (78 млрд. евро).

Европейската комисия ще поиска от европейските компании, които отделят значително количество вредни за околната среда газове, да представят планове за "зелено" преобразяване на бизнеса си, за да получат финансиране от възстановителния фонд след пандемията. Това съобщи а заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс днес на видеобрифинг.

Държавите сами ще поставят целите и сроковете за изпълнение по проектите, подкрепени от фонда. Отпускането на средствата ще става на части, след успешното изпълнение на междинните цели.

След представянето на предложението за възстановителния фонд вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква тежка битка за одобрението на плана.

"Има страни, които (според плана) ще трябва да плащат, като нидерландците, шведите, датчаните и ние. Следователно, в израз на отговорността ни към данъкоплатците, заявяваме ясно, че предпочитаме заеми", каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Нидерландското правителство реагира хладно на предложението на Брюксел, посочвайки, че е малко вероятно то да бъде прието в сегашната си форма, посочва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай