Биомасата–вредна или потребна суровина за производство на енергия?

Внедряването на биомаса би се отразило благоприятно на екологията на нашите топлофикации

Биомасата–вредна или потребна суровина за производство на енергия? | StandartNews.com

От известно време данните от Европейския съюз за ползите от използването на слама и други видове биомаса при производството на енергия са противоположни на информацията, която зелените организации в България се опитват да прокарат. В Европейския съюз има много примери на топлофикации, които сменят въглищата с биомаса и резултатите са чувствително понижаване на вредните емисии. От друга страна, зелените в България са на мнение, че горенето на биомаса е вредно за околната среда.

            В Европейския съюз производството на пелети от дървесина или слама се субсидира от държавата и употребата им се приема за възобновяема енергия. Пример идва от Северната ни съседка, където земеделската кооперация Бируинца Олтений е получила достъп до европейски фондове, за да утилизира и продава отстатъците от зърнени и маслодайни култури в нивите си след всяка жътва, превръщайки ги в пелети и брикети. Членовете на кооперацията са наясно, че проблемът с източниците на отопление нараства и посочват, че общата европейска тенденция изисква да се отстраняват въглищата, както при битовото отопление, така и от топлофикациите.

            „От един тон слама получавате 1 тон пелети или брикети, която струва на половина, колкото пелетите от дървесина. Самото производство е екологично, не се използват химикали. Вредни емисии няма. Остатъчната пепел може да се използва като тор, защото съдържа силиций.“ казват от кооперацията Бируинца Олтений в Румъния.

            През 2016 година Белгия обяви, че напълно преустановява използването на въглища, а през миналата година и Австрия и Швеция.

            Наскоро Португалия обяви, че прекратява упторебата на въглища  и инвестира в енергия от възобновяеми източници. Последните дни и Пегу една от големите централи, използващи въглища, обяви, че спира да произвежда електрическа енергия от въглища. Предложенията за бъдещето на централата в Пегу включват също преминаване към биомаса.

            Преди около 30 години е започнало използването на биомаса в ЕС като възобновяем източник на енергия. За 10 години делът и е бил 63% от мощностите на възобновяеми източници на енергия. В развитите страни стотици предприятия произвеждат енергия от биомаса. Финландия, Швеция и Австрия са най-опитни в производството на енергия от биомаса.

            Още в края на 80-те във Финландия е изградена и внедрена когенерация с мощност 295 мв/ч, захранвана от биомаса. За сравнение един котел в ТЕЦ Бобов Дол може да произведе не повече от 200 мв/ч.

            Знанията показват, че внедряването на биомаса би се отразило благоприятно на екологията на нашите топлофикации. Много от нашите централи, използващи въглища, искат да ги заместят с биомаса. Според публикации в медиите българските топлофикации се насочват главно към използване на слама и пелети от слънчогледови люспи, които са възобновяеми източници, предпочитани от зелените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай