BILLA дари 50 000 лв. в подкрепа на програмата на БЧК „Топъл обяд“      

През учебната 2022/2023 г. веригата ще осигури безплатна храна за 250 деца и младежи на възраст между 7 и 18 години

BILLA дари 50 000 лв. в подкрепа на програмата на БЧК „Топъл обяд“       | StandartNews.com
  •     През учебната 2022/2023 г. веригата ще осигури безплатна храна за 250 деца и младежи на възраст между 7 и 18 години

BILLA България дари 50 000 лв. в подкрепа на програмата на Български Червен кръст – „Топъл обяд“. Това е поредна стъпка, с която веригата утвърди дългосрочното си партньорство с международната хуманитарна организация. В рамките на учебната 2022/2023 г., стойността на дарението ще осигури безплатна топла храна за 250 деца и младежи от социално уязвими семейства, на възраст от 7 до 18 години. Инициативата обезпечава основните жизнени нужди за здравословно развитие на ученици, които живеят под прага на бедността, на деца с увреждания, както и на такива, изгубили единия или двамата си родители.

„В BILLA вярваме, че всяко дете заслужава да приема качествена храна и да расте в пълноценна среда, която насърчава изграждането му като личност в дългосрочен план. Щастливи сме, че и тази година подкрепяме програмата на БЧК „Топъл обяд“, защото тя има силата да промени живота на хиляди младежи към по-добро. Задачата, която си поставяме, е с общи усилия да противодействаме на негативната статистика и да намалим броя на децата, които преждевременно напускат училище. В допълнение, да намалим заболеваемостта, произтичаща от нередовното и непълноценно хранене сред учениците в нужда“, сподели Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

Осигуряването на топла и здравословна храна за децата, особено през студените месеци от годината, допринася за облекчаване на бюджета на социално слабите семейства и намалява риска от отпадането им от образователната система, поради социални причини и невъзможност на родителите да се погрижат за  техните нужди. Списъкът с училищата, които попадат в обхвата на инициативата, се предоставя от Областните организации на Българския Червен кръст по места, а участниците се селектират въз основа на данни, предоставени от съответните държавни институции и от директорите на учебните заведения.

BILLA се включва активно в благотворителните инициативи на Българския Червен кръст от 2015 г. Партньорството с организацията стартира с проекта „Купи и дари“, а през 2021 г. беше надградено с подкрепа на програмата „Топъл обяд“. През учебната 2021/2022 г. веригата осигури топла храна на 700 деца и младежи в начален и среден образователен курс от училища на територията на цялата страна. Общият брой на учениците, получили подкрепа от началото на инициативата през 2004/2005 г. до днес, е 20 448.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай