Билетчето за рейс поскъпва. Къде и с колко

Превозвачи очакват подкрепа от държавата

Билетчето за рейс поскъпва. Къде и с колко | StandartNews.com

От следващата седмица автобусни превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите - както за градските, така и за междуселищните пътувания. Като причини от бранша посочват коронакризата, намаленият брой пътници и високите цени на горивата, съобщи БНР.  

От Конфедерацията на автобусните превозвачи са разговаряли с министъра на транспорта Николай Събев и имат неговото одобрение, за да може да се облекчи бюджета, обясни Магдалена Милтенова председател на Конфедерацията. Тя каза още, че и това повишение на цените за превоз, което ще е с около 50 процента и то на местата където това е възможно, няма да реши проблема и бизнесът ще продължи да изпитва трудности заради високите цени на горивата и особено на метана:    „Знаете, че за междуселищните автобусни линии не беше гласуван бюджет в Закона за бюджета, така че ние нямаме никаква друга алтернатива в момента, освен да започнем поетапно увеличаване на цените. Не навсякъде цената на билетите ще бъде завишена, затова казвам, че това, най-вероятно, ще се случва поетапно. Ще продължим разговорите в тази посока с Министерство на транспорта, съответно финансите, за подпомагане на автобусните превози, междуселищни автобусни линии, защото там проблемът е още по-сериозен. Знаете, че там няма финансиране, така или иначе“.  

От бранша очакват подкрепа от държавата, за да може хората от населените места да имат осигурена транспортна услуга и повишението на цената за превоз да е минимално за пътниците.  

„Ще дам пример с Благоевград. Благоевград работи на цена от 0,80 лв. от много години. В момента там предстои увеличение на цената. Цената ще бъде 1,20 лв., но сами разбирате, че това също е крайно недостатъчно, предвид разходите, които ние генерираме“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай