Безработицата расте в световен мащаб

Безработицата расте в световен мащаб | StandartNews.com

Нивото на безработица ще расте и ще се увеличи най-малко с 11 милиона през идните четири години. Освен това неравенствата в света ще се засилят, предупреждава Международната организация на труда (МОТ) в свой доклад.

Според анализите през 2019 година над 219 милиона души се очаква да бъдат безработни. Миналата година без работа са били 201 милиона души по света, а броят им ще се увеличи с 3 милиона тази година и с още 8 милиона през следващите четири години, уточнява МОТ.

Над 61 милиона работни места са загубени от началото на световната криза през 2008 година и прогнозите ни сочат, че безработицата ще продължи да се задълбочава до края на десетилетието. Това означава, че кризата в заетостта не е близо до края си и няма място за задоволство, посочи генералният директор на организацията Гай Райдър.

Кризата е засегнала особено силно хората на възраст от 15 до 24 години: в глобален аспект близо 74 милиона души от тази възрастова група са останали без работа. Още по-голямо увеличение се очаква догодина. По-възрастните работници са преживели кризата по-леко.

Въпреки че ситуацията със заетостта се подобрява в САЩ, Япония и Великобритания, тя остава и ще остане трудна в много развити икономики, преди всичко в Европа. МОТ не прогнозира значителен спад на безработицата във Франция до 2017 година, когато равнището на безработица вероятно ще спадне малко под 10 процента (9,9 процента), колкото се очаква да бъде и тази година. В Германия безработицата също може да нарасне и да превиши 5 процента спрямо 4,7 процента тази година.

Политиката на икономии, особено в Европа, е допринесла за огромното увеличение на безработицата. Не мисля, че тя бе неизбежна, посочи Райдър.

Основната причина за продължителното нарастване на безработицата е, че почти никоя страна не е достигнала равнището си на икономически растеж от преди кризата, отбелязва МОТ. Увеличаването на неравенството в доходите подкопа потребителското търсене и забави икономическия растеж, посочват експертите в доклада.

Те допълват, че до 40 процента от общите световни доходи се печелят от 10-те процента най-богати хора, а най-бедните 10 процента получават едва 2 процента от общото доходи в света.

Нарастващата пропаст в заплатите, наред с увеличаващата се младежка безработица и намаляващото доверие в правителствата по света може да доведе до социално недоволство, според МОТ.

От 2009 година социалните протести са станали по-чести в Близкия изток и Северна Африка, както в части от Източна Европа, бившите съветски републики и Южна Азия, отбелязва ДПА.

Положителното според МОТ е, че над една трета от служителите в развиващите се страни са част от средната класа.

Организацията прогнозира най-високи равнища на безработица през 2015 година в Мавритания (30,9 процента), остров Реюнион (29,4), Македония (28,2), Босна (27,5), Гваделупа (25,8), Лесото (25,7), Палестинските територии (25,3), Южна Африка (25), Гърция (24,6) и Испания (23,6).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай