Огнян Дечев за новото теглене на дълг: Без помощи бедността се увеличава

България е сред държавите с най-малка задлъжнялост, но и с най-ниски доходи, казва финансовият анализатор в интервю за вестник СТАНДАРТ

Огнян Дечев за новото теглене на дълг: Без помощи бедността се увеличава | StandartNews.com

Днес правителството ще направи нов опит на емитира дълг. Притеснително ли е увеличаването на задълженията за България и къде сме ние спрямо другинте страни - коментира прпед "Стандарт" финансовият анализатор Огнян Дечев.

  • България е сред държавите с най-малка задлъжнялост, но и с най-ниски доходи, казва финансовият анализатор Огнян Дечев в интервю за СТАНДАРТ

- Господин Дечев, притеснително ли е това ударно теглене на дълг, което се случва в последните месеци?

- Спрямо другите държави нашият дълг е много малък процент от БВП - под 30% от БВП, докато средният за ЕС за 2020 г. е 90,7% /по данни на НСИ/. Да, ние сме малка държава с отворена икономика, не бива да рискуваме, но имаме възможност за още много дълг. Всички държави в Европа взеха и подпомогнаха гражданите си. Гърция е рекордьор и през цялата пандемия даваше бонуси на гражданите си. Ние сме сред малкото държави, които не подпомогнаха гражданите си адекватно.

- Но по този начин не се ли помпа инфлацията, която в крайна сметка обезценява парите?

- Инфлацията е световен проблем, у нас тя се внася отвън. Да, дълговете помпат инфлацията. Но по-страшното е задълбочаването на неравенството. Без помощи нашата покупателна способност спада още повече, мизерията се увеличава. Затова е по-добре да се дават помощи. Да погледнем Румъния - с увеличението на заплатите, пенсиите, помощите и дълга си те ни изпревариха много - над 30% е вече разликата между техните и нашите доходи. В ръста на икономиката също ни изпреварват. Има две икономически теории - да стягаш колана или да подпомагаш икономиката. Мисля, че второто е по-добро и всичко го правят.

Да погледнем към Голямата депресия в САЩ, която започва през 1929 г. и свършва с началото на Втората световна война, когато се натоварва военният комплекс. Тогава никой не подпомага никого - фалират фирми, хората са безработни, скитат по улиците, хвърлят се от небостъргачите. Появява се икономистът Джон Мейнард Кейнс, който казва, че в такива моменти трябва да се намеси държавата, за да спаси хората и икономиката. И това се прави. По време на кризата през 2008 г. САЩ спасиха големите банки, застрахователи. Сега САЩ също помагат - няколко пъти даваха на хората по 1000 долара, по 800 долара.

- Най-често споменаваният аргумент срещу тегленето на дълг е, че парите ще се похарчат сега, а ще ги връщат децата ни...

- За 2020 г. България /25%/ е в тройката на Европа с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония /18.2%/ и Люксембург /24.9%/. И същевременно сме най-бедни, с най-ниски запати и пенсии, с най-слаба икономика. Има голяма връзка между държавните дългове и доходите. Ясно е, че следващите поколения ще ги плащат. Чаушеску например плати румънския дълг, но народът му тънеше в мизерия и го свали. Другият пример е Дянков - привърженик на постната пица. 8 години нямаше никакво повишение на пенсии и заплати. И ние се заковахме на последно място в Европа. Получи се това, че икономията е майка на мизерията. Беше нелепо да мизерстваме, но да не се взимат дългове. Но трябва и да се привлекат чужди инвеститори, да се повдигне икономиката, да се пращат данъци, печалбите да се увеличат. А за това е нужна нулева корупция и добре работеща правосъдна система, за което също сме последни в ЕС. Заобиколиха ни страшно много инвестиции, отидоха в Сърбия, Турция, Румъния, но не и в България. Причинитие са ясни.

Дългът ще става все по-скъп

По данни на Световната банка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай