Байдън обяви какво чака тази нощ. Голямата новина

25 милиардери имат повече пари по сметките си отколкото Министерството на финансите

Байдън обяви какво чака тази нощ. Голямата новина | StandartNews.com

25 милиардери в САЩ имат богатство, което надвишава размера на средствата, останали в баланса на Министерството на финансите на САЩ, пише The Hill.

Сравнението се появява в инфарктната ситуация на преговори между президентът Джо Байдън и републиканците в Конгреса за постигането на споразумение за повишаването на тавана на държавния дълг, за да се избегне изпадането на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си.

Резервите на Министерството на финансите на САЩ в момента са около 49,47 милиарда долара. Основателят на SpaceX Илон Мъск има 179 милиарда долара, а шефът на Amazon Джеф Безос разполага със 139 милиарда долара.

По-рано ръководителят на отдела Джанет Йелън заяви, че до 5 юни, а не до 1 юни, властите ще свършат парите, защото дотогава ще трябва да изпълнят задълженията си по дълговите си облигации.

Американският президент обяви голямата новина, че се надява до полунощ местно време да има яснота по въпроса, предадоха световните агенции.

„Що се отнася до повишаването на дълговия таван, всичко изглежда добре. Доста оптимистично съм настроен“, каза той, цитиран от пресслужбата си.

По думите на Байдън споразумението е „много близо“.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува остро САЩ за бавенето в постигането на споразумение по въпроса за дълговия таван буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка.

Стабилността на световната финансова система е застрашена, предупреди шефът на МВФ. Тя изрази недоволство от воденето на политическите преговори в САЩ в „12-ия час“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай