Банките с гръцки шеф у нас получиха 64 млн. евро от ЕБВР

Банките с гръцки шеф у нас получиха 64 млн. евро от ЕБВР | StandartNews.com

Опериращите на българския пазар Обединена българска банка (ОББ), Пощенска банка и Банка Пиреос България, които са с гръцки собственици, получиха общо 64 млн. евро кредитни линии от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това съобщиха от финансовите институции, които са собственост съответно на Национална банка на Гърция (NBG), Юробанк Груп и Финансова Група Пиреос.

Най-голяма сума ще получи банка с най-големи активи от трите - ОББ. Финансовата институция подписа 4 нови споразумения с ЕБВР на обща стойност 27 млн. евро. Първите две договорки са за проекти за енергийна ефективност на малки и средни предприятия и на домакинства, а останалите две - за насърчаване на търговското финансиране.

Пощенска банка ще получи финансиране от 20 млн. евро по кредитна линия на ЕБВР за търговско финансиране. Чрез програмата ще бъде продължена подкрепата за българските фирми износители и вносители, като предоставя гаранции покриващи рискове при банкови транзакции за търговско финансиране, както и краткосрочно финансиране на предекспорт, внос и факторинг. Още 4 млн. евро ще бъдат раздадени от Пощенска банка по програма "Българска енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия".

Банка Пиреос България подписа 3 договора с ЕБВР за общо 13 млн. евро. Първата кредитна линия е 1.5 млн. евро по Програмата за енергийна ефективност в дома (REECL). Втората линия също от 1.5 млн. евро е по Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика, Компонент "Заемно финансиране" в рамките на финансовия инструмент "Енергийна ефективност за конкурентоспособна икономика"(BEECIFF). Чрез нея ще си финансират малки и средни фирми. Третото споразумение е договорът за търговско финансиране от 10 млн. евро. Неговата цел е стимулиране на вноса и износа на стоки от страна на български компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай